Pekka Joutsi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pekka Kalervo Joutsi (s. 1. marraskuuta 1949, Pori) on suomalainen ristikonlaatija.

Joutsin ensimmäinen lehteen hyväksytty ristikko julkaistiin keväällä 1965 ja hän on toiminut ammattimaisena ristikonlaatijana yli 40 vuotta. Hänen ristikoitaan julkaistaan mm. Kolmiokirjan Iisakki-lehtiperheessä (joukossa nimikkolehti Pekan Helpot Ristikot), Hymyssä, Suomen Kuvalehdessä sekä Bulls Pressin jakelemana useissa sanomalehdissä. Joutsin vuodesta 1972 jatkunut yhteistyö Hymy-lehden kanssa on tiettävästi pisin lajissaan ristikkoalallalähde?. Hän on myös Ilta-Sanomien ja Sanaristikkoseura Sanaseppojen järjestämän ristikonratkonnan SM-kisan laadintatiimin jäsen vuodesta 1993 eli alusta lähtien.

Joutsi tekee edelleenkin ristikkonsa lähes kokonaan käsityönä, vaikka monet laatijat ja piirtäjät ovat siirtyneet käyttämään työssään runsaasti tietokonetta. Ristikoittensa pääkuvina Joutsi käyttää mm. eri puolille maailmaa suuntautuneilla matkoilla ottamiaan valokuvia. Hänen muut pääharrastuksensa matkailun ohella ovat urheilu, elokuvat ja country-musiikki. Joutsi on myös tehnyt visailukysymyksiä lehtiin ja ajanvietepeleihin sekä yhteen kirjaan.

Sanasepot on perustanut ristikkopalkinnon, jota myönnetään ansioituneille ja arvostetuille alan ihmisille. Palkinnon ensimmäinen saaja oli Pekka Joutsi. Palkinto luovutettiin Porissa hänen 60-vuotispäivänään 1.11.2009 tunnustuksena suuresta vaikutuksesta suomalaisten sanaristikkojen kehittämiseen ja laadun nostamiseen.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joutsi, Pekka & Vuokila, Erkki: Nimivisa. Otava, 2004. ISBN 951-1-19125-X. Visailukirja nimistä vuoden jokaiselle päivälle

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]