Pekka Himanka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekka Himanka
Henkilötiedot
Syntynyt17. lokakuuta 1943 (ikä 80)
Kalajoki
Kansalaisuus  Suomi
Muusikko
Laulukielet suomi
Aktiivisena 1965–1990
Tyylilajit iskelmä

Pekka Himanka (s. 17. lokakuuta 1943 Kalajoki) on suomalainen iskelmälaulaja ja muusikko, jonka esitykset ovat vanhan tanssimusiikin tyylisiä ja usein nostalgisen maalaisaiheisia.

Hänen aktiivinen muusikonuransa alkoi 22-vuotiaana. Hän suoritti vuonna 1967 radioesiintyjien diplominselvennä. Levylaulajan uransa hän aloitti vuonna 1968 Unto Jutilan säveltämällä ”Kalajokivalssilla”.

Himangan tunnetuin levytys on valssi ”Kankaan kaunis Katriina” vuodelta 1975, Vimpelin seudulta muistiin merkitty kansantarina, jonka Saukki muokkasi iskelmätekstiksi.[1] Muita menestyskappaleita ovat muun muassa ”Maailman valot”, ”Variksen saappaat” ja ”Viimeinen tukkilainen” sekä ”Simpeleen siiat ja Parikkalan piiat”. Pääosan Himangan levytyksistä sovitti Sven Nygård.

Himanka kierteli useiden orkestereiden mukana Suomessa ja Ruotsissa ja vieraili myös Pohjois-Amerikassa. Hänellä oli myös radio- ja tv-esiintymisiä ja oma konsertti Finlandia-talossamilloin?. Hän on levyttänyt kaikkiaan 266 kappaletta. Nykyisin Himanka viettää eläkepäiviä rantatilallaan Kalajoella.

Himangasta on tehty tv-dokumentti Kalajoen Pekka.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tony Latva - Petri Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, 2004). ISBN 951-0-27817-3

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Kiiski: Kankaan kaunis Katriina itketti koko Suomea. Iltalehden Viikonvaihde 21. toukokuuta 2016, s. 16. Helsinki: Alma Media Finland Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.