Peikkoahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peikkoahven
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Peikkoahvenet Scombropidae
Suku: Scombrops
Laji: boops
Kaksiosainen nimi

Scombrops boops
(Houttuyn, 1782)

Katso myös

  Peikkoahven Wikispeciesissä
  Peikkoahven Commonsissa

Peikkoahven (Scombrops boops) on peikkoahveniin kuuluva kalalaji. Sitä tavataan Atlantista ja Indopasifiselta merialueelta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peikkoahven voi kasvaa suurimmillaan noin 150 cm pitkäksi. Laji on ruumiinrakenteeltaan pitkänomainen ja virtaviivainen. Kalalla on kaksi selkäevää, joista etumainen on piikikäs. Pyrstöevä on voimakkaasti haarautunut. Peikkoahvenen silmät ovat suuret. Väriltään laji on täysikasvuisena tumman ruskehtavan violetti, lähes musta ja nuoret kalat ovat ruskeita tai hopeanharmaita.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peikkoahventa tavataan Atlantin kaakkoisosasta Etelä-Afrikasta Mosambikiin ja Japanista Taiwanin. Lajin aikuiset elävät lähellä kivikkoista pohjaa 200–700 metrin syvyydessä, kun taas nuoremmat yksilöt elävät matalammissa vesissä. Peikkoahvenen ravintoa ovat kalat, katkaravut ja muut äyriäiset sekä kalmarit. Kalan kutuaika Aasiassa on lokakuulta huhtikuulle ja kutu tapahtuu Itä-Kiinan merellä.[1][3][4]

Peikkoahven on hyvä ruokakala ja kaupallisesti merkittävä erityisesti Japanissa.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Scombrops boops (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  2. James Leonard Brierley Smith, Margaret Mary Smith, Phillip C. Heemstra: Smiths' Sea fishes, s. 563. Struik, 2003. ISBN 978-1868728909. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 17.8.2021). (englanniksi)
  3. a b c Shiro Itoi, Noriyuki Takai, Satomi Naya, Keitaro Dairiki, Akira Yamada, Seiji Akimoto, Kiyoshi Yoshihara & Haruo Sugita: Species identification method for Scombrops boops and Scombrops gilberti based on polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism analysis of mitochondrial DNA. Fisheries Science, 2008, 74. vsk, s. 503–510. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  4. a b N. Takai, Y. Kozuka, T. Tanabe, Y. Sagara, M. Ichihashi, S. Nakai, M. Suzuki, N. Mano, S. Itoi, K. Asahina, T. Kojima & H. Sugita: Habitat use of the gnomefishes Scombrops boops and S. gilberti in the northwestern Pacific Ocean in relation to reproductive strategy. Aquatic Biology, 2014, 21. vsk, s. 109–120. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)