Pehr Vilhelm Wargentin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pehr Wilhelm Wargentin (1717-1783)

Pehr Vilhelm Wargentin (11. syyskuuta 171713. joulukuuta 1783) oli oman aikansa tunnetuimpia ruotsalaisia tähtitieteilijöitä. Hän keskittyi Jupiterin kuiden tutkimiseen. Lisäksi hän on kehittänyt Ruotsi-Suomen väestötilastoa sekä julkaissut lukuisia tutkimuksia myös geofysiikan alalta.[1] Hänen mukaansa on nimetty yksi kuun kraattereista.

Wargentin kutsuttiin vuonna 1739 Ruotsin Kuninkaallisen Tiedeakatemian pysyväksi sihteeriksi. Hän toimi hyvin pitkän sihteerikautensa aikana, 34 vuotta, menestyksekkäästi ja tehokkaasti Akatemian hyväksi kehittäen erikoisesti kontaktit ulkomaisiin akatemioihin, muun muassa Englannin, Ranskan ja Venäjän tiedeakatemioihin. [2]

Sukujuuriltaan Wargentin kuului turkulaiseen, alun perin Saksasta kotoisin olevaan kauppiassukuun. Hänen setänsä oli Joachim Wilhelminpoika Wargentin ja tätinsä Anna Wargentin oli pietistijohtaja Petter Schaeferin vaimo. Pehr Vilhelmin isä oli kirkkoherra Wilhelm Wilhelminpoika Wargentin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Personhistorisk tidskrift (Runeberg.org) runeberg.org. Stockholm. (ruotsiksi)
  • Tietosanakirja. osa 10. Helsinki: Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1919.
  • T. Frängsmyr, Gubben som gräver-Människor och miljöer i vetenskapens värld, Författarförlaget Fischer & Rye, Stockholm 1989.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietosanakirja, palsta 672. Väestön kasvun ennusteessaan Wargentin käytti virheellisesti Edmond Halleyn kehittämiä matemaattisia työkaluja, mistä häntä on myöhemmin suhteettoman paljon arvosteltu.
  2. Gubben som gräver-Människor och miljöer i vetenskapens värld, s. 22–27.
  3. Personhistorisk tidskrift, s. 28–30