Pedersören kunnan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pedersören kunnan vaakuna

Pedersören kunnan vaakuna on Pedersören kunnan tunnus. Vaakunan aiheen tähkä viittaa maatalouteen, sen naularistit ja niiden lukumäärä kolmeen aiemmin itsenäiseen kuntaan ja edelleen itsenäiseen seurakuntaan − Pietarsaaren maalaiskuntaan, Ähtävään ja Purmoon, jotka muodostivat 1977 nykyisen kunnan.

Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä kolmen naularistin ympäröimä ohrantähkä; kaikki kultaa”, ja sen on suunnitellut Bo Aurén. Pietarsaaren maalaiskunnan kunnanvaltuusto hyväksyi vaakunan 9. huhtikuuta 1984, ja sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan 26. lokakuuta samana vuonna.

Pietarsaaren maalaiskunnan vaakuna (1958–1984)

Alkuperäinen Pietarsaaren maalaiskunnalle vahvistettu vaakuna oli Gustaf von Numersin suunnittelema, ja sen selitys kuului: ”Punaisessa kentässä kuularisti, jonka ympärillä reunuksittain asetettu köysi, molemmat kultaa.” Vaakunan aiheen risti kuvastaa vanhaa kirkkopitäjää ja sen keskiaikaista kivikirkkoa, joka on yksi Pohjanmaan vanhimmista. Köysi viittaa merenkulkuun. Pietarsaaren maalaiskunnan kunnanvaltuusto hyväksyi tämän vaakunan kokouksessaan 2. toukokuuta 1957, ja sisäasiainministeriö vahvisti sen käyttöön 19. helmikuuta 1958.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.