Pauli Ståhlberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pauli Ståhlberg (s. 24. joulukuuta 1959) on suomalainen lakimies. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen tohtori ja arvoltaan varatuomari[1]. Ståhlberg toimii kuluttajariitalautakunnan päätoimisena puheenjohtajana[1]. Tätä tehtävää ennen hän toimi vakuutus- ja vahingonkorvausoikeuden assistenttina Helsingin yliopiston yksityisoikeuden laitoksella 1986–1995.

Sivutoimisesti Ståhlberg on toiminut Helsingin yliopiston kanslerinsihteerinä 1993–1996,[1] tekijänoikeuskomitean sihteerinä 1987–1992, lääkevahinkolautakunnan puheenjohtajana vuodesta 1995[1], ympäristövahinkolautakunnan puheenjohtajana vuodesta 1999, tapaturmavakuutuslautakunnan varapuheenjohtajana vuodesta 2001,[1] tekijänoikeusneuvoston varapuheenjohtajana vuodesta 1991 sekä ympäristövakuutuslautakunnan puheenjohtajana vuodesta 2008. Lisäksi hän on toiminut korkeimmassa oikeudessa esittelijänä ja useissa välimiesoikeuksissa jäsenenä. Elokuusta 2014 hän on hoitanut sivutoimisesti osaa velvoiteoikeuden professorin tehtävistä Lapin yliopistossa.

Ståhlberg oli paljon julkisuudessa oltuaan kuluttajariitalautakunnan puheenjohtajana yritysten kustantamilla seminaarimatkoilla vuosina 2007 ja 2009. Ståhlberg ei ollut osallistunut lautakunnassa ko. yritysten asioiden käsittelyyn eikä hänen subjektiivinen puolueettomuutensa ollut vaarantunut. Helsingin hovioikeus kuitenkin katsoi, että matkat olivat olleet omiaan vaikuttamaan lautakunnan puolueettomuuskuvaan ja piti niitä lahjusrikkomuksena. Kustannuksia vastaan Ståhlberg oli kummallekin matkalle valmistanut luennot. Ståhlberg sai kummastakin matkasta 10 päiväsakkoa. Helsingin käräjäoikeus oli vapauttanut Ståhlbergin syytteistä. Oikeusministeriö katsoi, ettei matkoilla ollut vaikutusta lautakunnan toimintaan.

Ståhlbergin väitöskirja vuodelta 1993 käsitteli ydinvoimalaonnettomuuden vastuukysymyksiä. Lisäksi hänellä on muita kirjoituksia vahingonkorvaus- ja sopimusoikeudesta.

Pauli Ståhlbergin isä on Kaarlo L. Ståhlberg, isoisä Kaarlo Ståhlberg ja isoisoisä K.J. Ståhlberg. Hänellä on myös lapset, Panu Ståhlberg, Lauri Ståhlberg ja Anniina Ståhlberg.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Kuluttajariitalautakunta uudistui Lakimiesuutiset. Viitattu 17.8.2020.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.