Pauli Jalassola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pauli Johannes Jalassola (vuoteen 1935 Jakobsson, 23. lokakuuta 1916 Tampere28. tammikuuta 2003 Helsinki) oli insinööri ja teollisuusneuvos, joka teki elämäntyönsä kirjapainoalalla.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1935 Tampereen yhteislyseosta ja valmistui insinööriksi 1943 Tampereen teknillisestä opistosta, pääaineena kemia. Valmistuttuaan hän aloitti Kuvateollisuus Oy:n teknisenä johtajana ja eteni toimitusjohtajaksi 1957. Vuonna 1964 hän siirtyi Yhteiskirjapaino Oy:n toimitusjohtajaksi.

Yhteiskirjapaino Oy oli perustettu 1912 osuustoiminnallisten keskusliikkeiden kirjapainoksi. Sen osakkaita olivat Pellervo-Seura, Henkivakuutusyhtiö Suomi, Keskusosuusliike Hankkija, Osuuskassojen keskuslainarahasto ja Valio. Yhteiskirjapainossa tehtiin ensisijaisesti osakkaiden painotöitä, joita oli niin paljon, että toiminta oli alusta asti kannattavaa. Töiden hankkimisesta ei aiheutunut kustannuksia, ja konehankinnat perustuivat tiedossa oleviin tarpeisiin. Yhteiskirjapainolla oli vuodesta 1919 oma painotalo Dagmarinkadulla Etu-Töölössä.

Jalassolan toimitusjohtajakaudella kirjapainon koneisto ja työmenetelmät uudistettiin kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Yhtiö alkoi saada mainetta kauniilla painotuotteillaan. Myös ulkomailta, muun muassa Ruotsista ja Neuvostoliitosta alkoi tulla tilauksia. Vuonna 1975 yhtiön painama ratsastusurheilua käsittelevä teos sai Neuvostoliitossa kunniamaininnan työn korkeasta laadusta.

Jalassolaa arvostettiin kirjapainoalalla, ja hän sai monia luottamustoimia alan järjestöissä. Hän toimi muun muassa Graafisen Keskusliiton ja Graafisen Työnantajaliiton hallituksissa. Kielitaitoisena hän edusti usein Suomea graafisen alan kansainvälisissä tilaisuuksissa. Hän oli Vientiyhdistys Finnprintin, Oy Papyrus Ab:n ja Oy Foto-Set Ab:n hallitusten jäsen ja kuului myös Suomen Työnantajain Keskusliiton edustajistoon.

Hän sai teollisuusneuvoksen arvonimen 1977.

Sotien aikana hän toimi ilmatorjuntatehtävissä ja ansioitui Ilmatorjuntarykmentti 1:n patterin päällikkönä. Patteri hoiti ilmatorjuntaa Helsingin Lauttasaaressa ja nykyisen Tapiolan itäosassa Espoossa. Hän osallistui sodan jälkeen aktiivisesti maanpuolustustyöhön Helsingin Reserviupseerien ilmatorjuntakerhon johtotehtävissä. Hän oli sotilasarvoltaan kapteeni.

Yhteiskirjapaino Oy:n toiminta loppui 1980-luvun lopussa. Pauli Jalassola kuoli 2003. Hänet on haudattu Kulosaaren hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]