Paula Hitler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paula Hitler
Henkilötiedot
Muut nimet

Paula Wolff

Paula Wolf
Syntynyt [1]
Hafeld [2]

Paula Hitler (21. tammikuuta 18961. kesäkuuta 1960) oli Adolf Hitlerin sisar. Hän oli Alois ja Klara Hitlerin lapsista nuorin ja Adolfin ohella ainoa aikuisikään saakka elänyt. Paula kertoi pitäneensä Adolfista eniten kaikista hänen sisaruksistaan ja sisarpuolistaan, huolimatta seitsemän vuoden ikäerosta.[3]

Paula menetti isänsä kuuden ja äitinsä yhdentoista vuoden iässä. Klaran sisko piti huolta perheen talosta hänen kuolemansa jälkeen. Hän muutti myöhemmin Wieniin, jossa hän toimi sihteerinä. Paula ei pitänyt yhteyttä veljeensä, kun tämä yritti taiteilijanuraa Wienissä ja Münchenissä, palveli ensimmäisessä maailmansodassa ja aloitteli poliittista uraansa Münchenissä.

Paula tapasi veljensä pitkästä aikaa Wienissä 1920-luvulla. Hän menetti työpaikkansa wieniläisessä vakuutusyhtiössä vuonna 1930 työnantajien päästyä selville hänen taustastaan. Paula kertoi veljelleen hänen poliittisen uransa vaikeuttavan Paulan elämää. Adolf ymmärsi sisarensa ongelman ja lupasi antaa hänelle taloudellista tukea, jota hän antoikin itsemurhaansa asti vuonna 1945. Paula käytti työpaikkansa menettämisen jälkeen salanimeä Wolf tai Wolff. Paula työskenteli toisen maailmansodan aikana sotilassairaalassa ja ilmoitti myöhemmin tavanneensa Adolfin näihin aikoihin suunnilleen kerran vuodessa.

Paula Hitler ei ollut poliittisesti aktiivinen eikä koskaan liittynyt NS-Frauenschaftiin. Hän kertoi, ettei voinut uskoa veljensä olevan vastuussa holokaustista.[4] Hän oli tavannut Eva Braunin omien sanojensa mukaan vain kerran. Paula eli sodan jälkeen Wienissä, jossa hän työskenteli taide- ja käsityökaupassa. Vuonna 1952 hän muutti Saksan puolelle Berchtesgadeniin.

Paulaa haastateltiin helmikuussa 1959 lähinnä hänen veljensä lapsuuden tiimoilta. Paula, joka oli naimaton ja lapseton, kuoli 64 vuoden iässä vuonna 1960.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (fr) Ranskan kansalliskirjasto, data.bnf.frView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Alfred Konder, Adolf Hitler’s Family Tree, Salt Lake City, , 1e painos, s. 29View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Interview with Hitler's sister on 5th June 1946 www.oradour.info. Viitattu 7.4.2022.
  4. Paula Hitler - What She Said About Her Brother Adolf Hitler Foreign Policy. 18.4.2019. Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.