Paul W. S. Anderson

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Paul W.S. Anderson)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul W. S. Anderson
Paul W. S. Anderson WonderCon-tapahtumassa 2012.
Paul W. S. Anderson WonderCon-tapahtumassa 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Paul William Scott Anderson
Syntynyt4. maaliskuuta 1965 (ikä 59)
Newcastle upon Tyne, Englanti
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja
Puoliso Milla Jovovich
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Paul William Scott Anderson (s. 4. maaliskuuta 1965 Newcastle, Englanti) on brittiläinen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän on erikoistunut tieteis- ja kauhuelokuviin sekä videopeleihin pohjautuviin elokuviin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andersonin esikoisohjaus oli vuonna 1994 julkaistu elokuva Shopping, joka oli myös ensimmäinen päärooli näyttelijä Jude Law’lle. Andersonin ensimmäinen suuren budjetin elokuva oli Mortal Kombat. Mortal Kombatin suosion seuraamana Anderson ohjasi kauhuelokuvan Viimeinen horisontti, joka ilmestyi 1997. Elokuvan tuotanto kärsi lukuisista vaikeuksista ja elokuva leikattiin kolmeen kertaan ennen kuin nykyinen versio ilmestyi. Anderson julkaisi vuonna 1998 elokuvan Soldier, jonka pääosassa oli Kurt Russell. Elokuva oli pettymys lippuluukuilla ja oli vähällä päättää Andersonin uran. Anderson tuotti televisioelokuvan The Sight ennen kuin hän palasi tuottamaan teatterielokuvia.

Andersonin toistaiseksi tunnetuimpia elokuvia ovat videopeleihin pohjautuvat elokuvat kuten Resident Evil ja Resident Evil: Apocalypse sekä crossover-elokuva Alien vs. Predator. Työvoimapulasta johtuen useat tuotantoyhtiön ja sen ulkopuoliset henkilöt joutuivat myös näyttelemään zombeja Resident Evilissä. Andersonin hyvä ystävä, tuottaja Jeremy Bolt, esiintyy elokuvassa zombina kolme kertaa. Hänen siskonsa näyttelee hukkunutta tiedemiestä ja hänen naisystävänsä puree elokuvan Chad Kaplania jalkaan.

Jason Isaacs on Andersonin tuottajakollegan Jeremy Boltin entinen koulukaveri yliopistosta. Isaacs teki lyhyen cameoroolin elokuvassa Shopping ja näytteli tärkeitä rooleja elokuvissa Event Horizon ja Soldier. Hän esitti myös naamioitunutta tiedemiestä Resident Evilissä ja toimii myös elokuvan alkujuontajana (hänet palkattiin DVD-kommenttiraidan mukaan niin myöhään, että hänen nimensä ei näy lopputeksteissä). Anderson on työskennellyt myös muun muassa Orlando Bloomin, Jason Stathamin, Ian McShanen, Tyrese Gibsonin, Ali Larterin, Wentworth Millerin, Michelle Rodríguezin ja Jason Isaacsin kanssa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson on naimisissa Resident Evil -elokuvistakin tunnetun näyttelijän Milla Jovovichin kanssa, ja heillä on vuosina 2007[1] ja 2015[2] syntyneet tyttäret. Myös Andersonin tytär Ever Anderson on näyttelijä.

Anderson ihailee suuresti 1970-luvun elokuvia. Hän on nimennyt esikuvikseen muun muassa ohjaajat John Carpenter ja Ridley Scott. Hän on myös saanut vaikutteita esimerkiksi ohjaajilta James Cameron ja Stanley Kubrick. Anderson on Alien-elokuvasarjan suuri fani.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Milla Jovovich Has Baby Girl, Names Her 'Ever'. FOXNews.com 5.11.2007. Viitattu 6.11.2007. Malline:Rn
  2. Heller, Corinne: Milla Jovovich Gives Birth to Dashiel, Her Second Daughter With Paul W.S. Anderson E! Online. 1.4.2015. Viitattu 1.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]