Paul Thomas Anderson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson vuonna 2007.
Paul Thomas Anderson vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt26. kesäkuuta 1970 (ikä 53)
Studio City, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja
Puoliso
Ohjaaja
Taiteilijanimet PTA
P.T. Anderson
Tunnetuimmat ohjaukset
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Paul Thomas Anderson (s. 26. kesäkuuta 1970 Studio City, Kalifornia) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.[1]

Anderson on tunnettu eeppisistä draamaelokuvista, joissa on laaja henkilögalleria ja monimutkaisia tarinoita. Hän käyttää vähän leikkauksia ja kuvaa pitkiä otoksia. Esimerkiksi Boogie Nights -elokuvan alkukohtaus on noin kolme minuuttia kestävä yhtenäinen otos.

Andersonin elokuvat käsittelevät yleensä perhesuhteiden merkitystä, erityisesti isien ja lasten välillä. Yleisiä teemoja ovat kohtalo, rakkaus ja median rooli jokapäiväisessä elämässä. Hänen roolihahmoillaan on aina jonkinlainen yhteys toistensa kanssa, kun edellä mainitut voimat vaikuttavat heidän elämäänsä.

Philip Seymour Hoffman näytteli Andersonin ensimmäisessä neljässä elokuvassa. Muita Andersonin suosimia näyttelijöitä ovat olleet Philip Baker Hall, John C. Reilly, Luis Guzmán, Ricky Jay, Julianne Moore, William H. Macy, Melora Walters ja edesmennyt Robert Ridgely. Vuonna 2007 Andersonin ohjasi Upton Sinclairin romaanin Öljyä! perustuvan elokuvan There Will Be Blood, jonka pääosassa on Daniel Day-Lewis. Vuonna 2012 hän ohjasi elokuvan Mestari, jonka pääosissa ovat Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman ja Amy Adams.

Anderson on saanut uransa aikana kahdeksan Oscar-ehdokkuutta.

Filmografia ohjaajana ja käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alanen, Antti: Elokuvantekijät, s. 30–31. Otava, 2012. ISBN 978-951-1-20533-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.