Paul Thomas Anderson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson New Yorkissa vuonna 2007.
Paul Thomas Anderson New Yorkissa vuonna 2007.
Syntymäaika 26. kesäkuuta 1970 (ikä 47)
Syntymäpaikka Studio City, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Paul Thomas Anderson (s. 26. kesäkuuta 1970 Studio City, Kalifornia) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

Anderson on tunnettu elokuvista, joissa on laaja henkilögalleria ja monimutkaisia tarinoita. Hän käyttää vähän leikkauksia ja kuvaa pitkiä otoksia. Esimerkiksi Boogie Nights -elokuvan alkukohtaus on noin kolme minuuttia kestävä yhtenäinen otos.

Andersonin elokuvat käsittelevät yleensä perhesuhteiden merkitystä, erityisesti isien ja lasten välillä. Yleisiä teemoja ovat kohtalo, rakkaus ja median rooli jokapäiväisessä elämässä. Hänen roolihahmoillaan on aina jonkinlainen yhteys toistensa kanssa, kun edellä mainitut voimat vaikuttavat heidän elämäänsä.

Philip Seymour Hoffman näytteli Andersonin ensimmäisessä neljässä elokuvassa. Muita Andersonin suosimia näyttelijöitä ovat olleet Philip Baker Hall, John C. Reilly, Luis Guzmán, Ricky Jay, Julianne Moore, William H. Macy, Melora Walters ja edesmennyt Robert Ridgely. Vuonna 2007 Andersonin ohjasi Upton Sinclairin romaanin Öljyä! perustuvan elokuvan There Will Be Blood, jonka pääosassa on Daniel Day-Lewis. Vuonna 2012 hän ohjasi elokuvan Mestari, jonka pääosissa ovat Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman ja Amy Adams.

Filmografia ohjaajana ja käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.