Paul Rusesabagina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina (s. 15. kesäkuuta 1954) on ruandalainen ihmisoikeusaktivisti, joka pelasti Ruandan kansanmurhan aikana 1 260 tutsi- ja maltillista hutu-pakolaista paikallisen hutumiliisin veritöistä. Hän toimi sinä aikana belgialaisen Sabena-lentoyhtiön omistaman Hôtel des Mille Collinesin johtajana Kigalissa, Ruandassa. Hänen tarinastaan on tehty elokuva Hotelli Ruanda (2004). Nykyään hän asuu Belgiassa vaimonsa Tatianan, neljän lapsen ja kahden adoptiolapsen kanssa. Hän ajoi taksia Brysselissä ja omistaa kuljetusyhtiön.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush myönsi 9. marraskuuta 2005 Rusesabaginalle U.S. Presidential Medal of Freedom -kunniamerkin tunnustuksena Ruandan kansanmurhan uhrien pelastajana.

Hänet todettiin 20. syyskuuta 2021 syylliseksi terrorismiin liittyviin syytteisiin. Oikeudenkäynnin aikana hän tuomitsi presidentin Paul Kagamen ja kertoi, että hänet oli siepattu maanpaosta oikeudenkäyntiin Ruandaan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rusesabagina, Paul & Zoellner, Tom & Sjelvgren, Tiina (suom.): Hotellinjohtaja: Omaelämäkerta. [Helsinki]: Bazar, 2007. ISBN 978-952-5635-01-0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]