Paul Romanovsky-Ilyinsky

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paul Romanovsky-Ilyinsky tai Paul R. Ilyinsky (ven. Павел Дмитриевич Романов-Ильинский, Pavel Dmitrijevitš Romanov-Iljinski; 27. tammikuuta 1928 Lontoo10. helmikuuta 2004 Palm Beach, Florida) oli Floridan osavaltion Palm Beachin pormestari ja venäläisen aatelismiehen Dmitri Pavlovitš Romanovin poika. Aatelisarvoltaan Ilyinsky oli Holstein-Gottorpin herttua. Paulin isoisoisoisä oli Venäjän keisari Aleksanteri II.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilyinsky syntyi vuonna 1928 Yhdysvaltain suurlähetystössä Lontoossa. Paulin isä Dmitri otti osaa Grigori Rasputinin murhaan ja vallankumouksen aikana hän pakeni bolševikeiltä Persian rintamalta länteen englantilaisten avulla. Hän työskenteli samppanjan myyjänä ja nai Audrey Emeryn vuonna 1927. Suuriruhtinas Kiril Vladimirovitš Romanov, Dmitrin serkku ja Romanovin suvun päämies salli Audreyn ja Paulin käyttää nimeä Romanovsky-Ilyinsky. Pariskunta erosi vuonna 1937 ja Paul asui äitinsä kanssa Ranskassa. Audrey nai georgialaisen aatelismiehen Dimitri Djordjadzen mutta hekin erosivat. Dmitrin terveys on ollut aina huono ja hänellä todettiin tuberkuloosi ja hän kuoli vuonna 1941 Davosissa.

Paul, joka oli Yhdysvaltain kansalainen, meni Woodberry Forest Schooliin Virginiassa ja Sandhurstin kuninkaalliseen sotilasakatemiaan Englantiin ja liittyi Yhdysvaltain merijalkaväkeen. Paul toimi sotavalokuvaajana Korean sodassa ja valmistui Virginian yliopistosta vuonna 1953.

Paul asui Cincinnatissa yli 20 vuotta ja työskenteli valokuvaajana. Vuonna 1980 Paul palasi Floridaan, jossa hän oli asunut ennen kuin muutti Ohioon. Paul oli Palm Beachin kaupunginvaltuustossa ja kolme kautta pormestarina.

Kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991 ja Leningrad vaihtui nimensä takaisin Pietariksi, venäläinen delegaatio matkusti Paulin luokse ja pyysi häntä palaamaan isänsä kotimaahansa ja vaatimaan kruunua ja tsaarin arvoa. Tähän Paul sanoi: "Hyvät herrat, kiitän teitä kutsusta, mutta olen tyytyväinen nykyiseen työhöni."

Paul kuoli helmikuussa 2004 Palm Beachissä, Floridassa. Hän oli naimisissa Angelica Kauffmann Ilyinskyn kanssa. Avioliitossa syntyi kaksi lasta: Dimitri Ilyinsky ja Michael Ilyinsky. Paulilla oli Yhdysvaltain ja Britannian kansalaisuudet.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.