Paul Dukes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Dukes vuonna 1922

Sir Paul Henry Dukes KBE (10. helmikuuta 188927. elokuuta 1967) oli brittiläinen kirjailija ja MI6-upseeri.

Paul Henry Dukes syntyi 10. helmikuuta 1889 Bridgwaterissa Somersetissa Englannissa. Hänen isänsä oli pappi Edwin J. Dukes ja äitinsä Edith M. o.s. Pope. Hänen veljiään olivat näytelmäkirjailija Ashley Dukes ja lääkäri Cuthbert Dukes. Hän sai koulutuksensa Caterham Schoolissa.

Dukes toimi Venäjällä vakoilijana. Muun muassa Pjotr Sokolov toimi hänen alaisuudessaan. Dukes työskenteli kieltenopettajana Riiassa ja sitten Venäjällä Pietarin konservatoriossa sen jälkeen, kun MI6 oli palkannut hänet salaisiin tehtäviinsä. Hän laati suunnitelmia valkoisten venäläisten pakenemiseksi vankiloista ja salakuljetti satoja heistä Suomeen.

”Satakasvoisena miehenä” tunnettu Dukes käytti useita henkilöllisyyksiä ja soluttautui venäläisiin bolševikkiorganisaatioihin, muun muassa kommunistipuolueeseen, salaiseen poliisiin ja Tšekaan. Hän selvitti politbyroon toimintaa ja välitti tietoa Britannian tiedusteluorganisaatiolle. Hän palasi Britanniaan 1920 ja sai ritarin arvon. Dukes palasi lyhyeksi aikaa tiedustelupalvelun tehtäviin Tšekkoslovakiassa vuonna 1939 etsimään tunnettua yritysjohtajaa, joka oli kadonnut Saksan miehitettyä maan.

Dukes kävi talvisodan aikana Suomessa ja tapasi valtion korkeinta johtoa.[1]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kotakallio, Juho: Hänen majesteettinsa agentit – brittitiedustelu Suomessa 1918–1941. Atena, 2014. ISBN 978-952-300-025-4.