Patty Hearst

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patricia Hearst pankkiryöstön aikana otetussa kuvassa

Patricia Campbell Hearst (s. 20. helmikuuta 1954 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat) on kolmas Randolph Apperson Hearstin viidestä tyttärestä. Hänen isoisänsä oli lehtikeisari William Randolph Hearst. Hän joutui kidnappauksen uhriksi, mutta pian tämän jälkeen hänestä itsestään tuli rikollinen: hän teki pankkiryöstön ja joutui vankilaan.

Sissiryhmänä esiintynyt rikollisjoukkio Symbioottinen vapautusarmeija (Symbionese Liberation Army, SLA) kidnappasi 19-vuotiaan Hearstin 4. helmikuuta 1974 Berkeleyssä Kaliforniassa sijainneesta asunnosta, jossa hän asui sulhasensa Steven Weedin kanssa. Kun yritys vaihtaa Hearst vangittuihin SLA:n jäseniin epäonnistui, SLA esitti vaatimuksen, jonka seurauksena Hearstin perhe lahjoitti kuuden miljoonan dollarin arvosta ruokaa San Franciscon Bay Arean köyhille. Hearstia ei kuitenkaan vapautettu ruoan jakamisen jälkeen. Pian lahjoituksen jälkeen Hearst kertoi vaihtaneensa nimensä Taniaksi ja sitoutuneensa SLA:n päämääriin. 15. huhtikuuta 1974 Hearst kuvattiin rynnäkkökiväärin kanssa Hibernia Bankin Sunsetin konttorin ryöstössä. Hänet etsintäkuulutettiin, ja syyskuussa 1975 hänet pidätettiin yhdessä toisen SLA:n jäsenen kanssa eräästä asunnosta.

Oikeudenkäynnissä, joka alkoi 15. tammikuuta 1976, Hearst kertoi että hänet lukittiin silmät sidottuna komeroon ja häntä pahoinpideltiin fyysisesti ja seksuaalisesti. Hearstin puolustuksen mukaan hän liittyi SLA:han pahoinpitelyn takia. Tämä on äärimmäinen tapaus Tukholma-syndroomasta, jossa kaapatut alkavat myötäillä kaappaajiaan. Puolustus kertoi myös, että Hearst pakotettiin osallistumaan pankkiryöstöön.

Puolustus ei onnistunut, ja Hearst tuomittiin pankkiryöstöstä 20. maaliskuuta 1976. Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter lyhensi Hearstin vankilatuomiota, ja Hearst vapautettiin vankilasta 1. helmikuuta 1979. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton armahti Hearstin lopullisesti 20. tammikuuta 2001, viimeisenä päivänään presidenttinä.[1]

Vankilasta vapautumisen jälkeen Hearst avioitui entisen henkivartijansa, Bernard Shaw'n, kanssa. He saivat kaksi tytärtä. Mies kuoli vuonna 2013.[2] Heidän toinen tyttärensä Lydia Hearst on menestynyt malli.[3]

Hearst kertoo oman versionsa kidnappaamisen jälkeisistä tapahtumista muistelmateoksessaan Every Secret Thing. Hearstin tapauksesta on tehty myös elokuva "Neverland: The Rise and Fall of the Symbionese Liberation Army", joka tunnetaan myös nimellä "Guerrilla: The Taking of Patty Hearst".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dell, Kristina ja Myers, Rebecca: The 10 Most Notorious Presidential Pardons – Patty Hearst Time. Arkistoitu 28.11.2010. Viitattu 24.10.2010. (englanniksi)
  2. Patty Hearst's husband Bernard Shaw dies at 68 Fox News. Viitattu 28.9.2016. (englanniksi)
  3. Wright, Jennifer Ashley: Lydia Hearst’s Model Behavior The Observer. 19.2.2014. Viitattu 29.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]