Patrick Donner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sir Patrick William Donner (4. joulukuuta 190419. elokuuta 1988) oli Ison-Britannian parlamentin alahuoneen jäsen ja kuului vaikutusvaltaiseen suomenruotsalaiseen Donner-sukuun. Kuningatar Elisabet II löi hänet ritariksi vuonna 1953.

Donnerin perhe muutti Helsingistä Lontooseen vuonna 1919. Hänen äitinsä oli Violet McHutchen Edinburghista ja isänsä oli suurlähettiläs Ossian Donner. Patrickin isä johti Suomen ensimmäistä diplomaattista lähetystöä Lontoossa 1919–1925. Perhe asettui sittemmin pysyvästi Englantiin ja hänen isänsä otti Ison-Britannian kansalaisuuden.

Patrick opiskeli Englannin kirjallisuutta Exeter Collegessa Oxfordissa. Hänet valittiin konservatiivisen puolueen kansanedustajaksi vuoden 1931 vaaleissa West Islingtonista. Koska tämä oli konservatiiveille heikko vaalipiiri, seuraavissa vuoden 1935 vaaleissa hän vaihtoi vaalipiirikseen konservatiivisen Basingstoken.

Parlamentissa hän keskittyi Brittiläisen imperiumin ja Intian asioihin ja vaikutti merkittävästi India Defence Leagueen. Hän palveli Royal Air Forcessa toisessa maailmansodassa. Basingstokea hän edusti parlamentissa 20 vuotta, ja luopui paikastaan vuoden 1955 vaaleissa.

Donnerin muistelmat Crusade: A Life Against the Calamitous Twentieth Century julkaistiin 1984.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.