Patonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patonki
Leikattu patonki.

Patonki (ransk. baguette ’sauva’) on kapea, pitkä ja rapeakuorinen leipä.

Patonkia tarjoillaan usein pâtén tai juustojen kanssalähde?. Kun patonki on osana ns. kahviaamiaista eli mannermaista aamiaista, patonginviipaleiden päälle levitetään hilloa, ja ne kastetaan kuumaan kahviin tai kaakaoonlähde?.

Patongit nähdään usein läheisesti Ranskaan ja varsinkin Pariisiin liittyvinä, vaikkakin niitä saa joka puolelta maailmaa. Ranskassa kaikki pitkät leivät eivät ole patonkeja – esimerkiksi tavallista paksumpi leipä on flûte ja ohuempi leipä on ficelle.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patonki on Wienissä 1800-luvun keskivaiheissa kehitellyn leivän jälkeläinen. Tällöin höyryuunit otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön mahdollistaen rapean kuoren ja valkoisen, reikäisen leivän sisuksen tekemisen. Nämä ominaisuudet ovat vieläkin moderneissa patongeissa. Pitkiä leipiä oli jo tehty jonkin aikaa, kun lokakuussa 1920 laki kielsi leipureita työskentelemästä aamuisin ennen kello neljää. Tämä teki mahdottomaksi valmistaa perinteistä, usein pyöreää leipää niin, että se ehtisi asiakkaiden aamiaiselle. Kapea patonki ratkaisi ongelman, koska se pystyttiin valmistelemaan ja paistamaan huomattavasti nopeammin.[1]

Äskettäinmilloin? Ranskan hallitus kodifioi lakiin tietynlaisen patongin, nimeltään baguette de tradition, jota voi tehdä vain esimoderneja keinoja käyttäen.lähde? Tämä luokittelu oli historioitsija Steven Kaplanin vaivannäön tulos. Hän erikoistui ranskalaisten, vuosien 17001770 leipien historiaan. Kaplan pyysi ranskalaisia hylkäämään modernin patongin – minkä hän tuomitsi ”mauttomaksi, hajuttomaksi hirveydeksi”. Hän kehotti suosimaan maukkaampia, alkuperäisten ranskalaisten mallien mukaan leivottuja leipiä. Kaplanin tutkimuksen avain oli siinä, että 1700-luvun tapa antaa hiivan kehittyä yön yli johtaa kermanvärisen sisuksen omaavaan leipään (tutun valkoisen sijaan) ja huomattavasti voimakkaampaan makuun ja tuoksuun, mitä laajalti pidetään parempana kuin modernia patonkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.foodtimeline.org/foodbreads.html
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta patonki.
Wikikirjasto