Pataun oireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
vauva, jolla on Patau-oireyhtymä

Pataun oireyhtymä (trisomia 13, 13-trisomia) on kromosomiparin 13 trisomia. Se aiheuttaa lukuisia oireita, kuten pään epämuodostumia, syvää kehitysvammaisuutta, vaikean sydänvian, kuulovammoja ja useiden elinten poikkeavuuksia ja vaurioita. Lapset ovat yleensä pienikokoisia ja kärsivät aivojen poikkeavuuksista.

Pataun oireyhtymän ennuste on huono, ja enemmistö (72 %) potilaista menehtyy jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Riski kuolleena syntymiseen tai välittömästi syntymän jälkeen menehtymiseen on suuri. Ei ole kuitenkaan täysin tavatonta elää 13-trisomian kanssa vuosia. Monesti Patau-raskaus johtaa keskenmenoon.

Vanhempien riski saada toinen trisomiasta 13 kärsivä lapsi on hyvin vähäinen. On todettu, että lapsen trisomia 13 -riski kasvaa äidin iän myötä.[1]

Pataun oireyhtymä saatetaan todeta ennen lapsen syntymää lapsiveden tai istukkanäytteen soluista.

Pataun oireyhtymä on nimetty saksalaisen Klaus Pataun mukaan. Oireyhtymästä kärsii yksi 4 000:sta–10 000:sta syntyvästä lapsesta.

Trisomia 13: lle ei ole parannuskeinoa, ja hoito keskittyy oireiden lievittämiseen. Tähän voi kuulua leikkaus poikkeavuuksien korjaamiseksi ja toimintaterapia. (2)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raskauden ajan ultraäänitutkimukset ja seerumiseulonnat rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien tunnistamisessa Pdf, Archive.org

2. Janvier, Annie; Farlow, Wilfond (August 1, 2012). "The experience of families with children with trisomy 13 and 18 in social networks". Pediatrics. 130 (2): 293–298. doi:10.1542/peds.2012-0151. PMID 22826570.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.