Passengers (vuoden 2016 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Passengers
Ohjaaja Morten Tyldum
Käsikirjoittaja Jon Spaihts
Tuottaja
  • Stephen Hamel
  • Michael Maher
  • Ori Marmur
  • Neal H. Moritz
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Rodrigo Prieto
Leikkaaja Maryann Brandon
Tuotantosuunnittelija Guy Hendrix Dyas
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
InterCom
Netflix
Sony Pictures Motion Picture Group
Ivi.ru
Xfinity Streampix
Ensi-ilta
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 120 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Passengers on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva, jonka on ohjannut Morten Tyldum. Elokuvan pääosissa ovat Jennifer Lawrence ja Chris Pratt.[1]

Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa 21. joulukuuta 2016.[2] Se sai kaksi Oscar-ehdokkuutta vuoden 2017 gaalassa: parhaasta musiikista ja lavastuksesta.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusalus Avalon on kuljettamassa 5 000 matkustajaa planeetalle nimeltä Homestead II. Matkan on määrä kestää 120 vuotta, ja matkustajat sekä miehistö viettävät koko matkan horrostilassa. Kun matkaa on kuljettu 30 vuotta, alukseen osuu asteroidi, jolloin Jim Prestonin (Chris Pratt) horroskapseli menee epäkuntoon herättäen hänet 90 vuotta liian aikaisin.

Koneinsinööri Jim yrittää ensin kaikin keinoin korjata kapselinsa palatakseen horrostilaan, mutta ei onnistu siinä. Hän yrittää myös lähettää hätäviestin Maahan ja murtaa aluksen ohjaamon oven, mutta kaikki hänen yrityksensä epäonnistuvat.

Vietettyään vuoden aluksella ainoana seuranaan androidibaarimikko Arthur (Michael Sheen) Jim harkitsee itsemurhaa, mutta huomaa pian eräässä horroskapselissa naisen nimeltä Aurora Lane (Jennifer Lawrence). Jim tutkii Auroran videoprofiilia ja ihastuu tämän kirjoituksiin ja persoonaan. Pitkällisen pohdiskelun jälkeen Jim päättää herättää Auroran horroksesta ja väittää tälle, että hänenkin horroskapselinsa ilmeisesti herätti hänet yllättäen. Jim pakottaa Arthurin lupaamaan, ettei kerro Auroralle, miksi hän todellisuudessa heräsi horroksesta. Asia kuitenkin paljastuu lopulta Auroralle.

Aluksessa alkaa esiintymään vikoja yhä useammin ja yhä vakavampina. Erään vikatilanteen jälkeen yksi horroskapseleista lopettaa toimintansa ja herättää aluksen henkilökuntaan kuuluvan jäsenen Gus Mancuson (Laurence Fishburne). Hereilläolijat alkavat selvittämään aluksessa ilmenevien vikojen todellista syytä. Gus on kuitenkin saanut vakavia vammoja heräämisvaiheessa ja kuolee vammoihinsa.

Jim ja Aurora saavat selville, mistä aluksen häiriöt johtuvat. Alukseen iskeytyneestä meteoriparvesta yksi meteori on päässyt iskeytymään alukseen suojakilvistä huolimatta. Meteori on vioittanut yhtä keskusyksikköä ja moottoria. Yksikkö saadaan korjattua, mutta moottorin jäähdytys vaatii vielä korjausta. Jim joutuu korjaamaan vian avaamalla manuaalisesti jäähdytysjärjestelmän aluksen ulkopuolelta käsin. Jäähdytys saadaankin kuntoon, mutta Jim joudutaan elvyttämään hapenpuutteen vuoksi.

Tutkiessaan tarkemmin lääkintätiloissa sijaitsevia laitteita Jim saa selville lääkintäkapselissa olevan ominaisuus, joka mahdollistaa syväunen. Lääkintäkapseleita on vain yksi, joten jäljelle jää päätös käytetäänkö kapselia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jennifer Lawrence  Aurora Lane  
 Chris Pratt  Jim Preston  
 Michael Sheen  Arthur  
 Laurence Fishburne  Gus Mancuso  
 Aurora Perrineau  Celeste  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensimmäinen traileri julkaistiin 20. syyskuuta 2016.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rainey, James: ‘Passengers’ With Jennifer Lawrence, Chris Pratt Dazzles at CinemaCon 12.4.2016. Variety. Viitattu 17.7.2016. (englanniksi)
  2. Schumann, Rebecka: ‘Passengers’ Trailer Kissing Scene Puts Jennifer Lawrence And Chris Pratt’s Chemistry On Full Display 13.4.2016. International Business Times. Viitattu 17.7.2016. (englanniksi)
  3. Variety Staff: Oscar Nominations: Complete List Variety. 24.1.2017. Viitattu 15.4.2017. (englanniksi)
  4. Watch the First Trailer for Jennifer Lawrence and Chris Pratt’s ‘Passengers’ Variety. 20.9.2016. Viitattu 20.9.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Passengers Internet Movie Databasessa (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.