Parsman IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parsman IV (georg. ფარსმან IV, nimi joskus latinisoitu muotoon Pharasmanes), oli Iberian (paikallisesti Kartlin eli itäisen Georgian) kuningas Khosroiani-dynastiasta noin vuosina 406–409.

Keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan hän oli kuningas Varaz-Bakur II:n ja anonyymin georgialaisen prinsessan poika. Häntä luonnehditaan hurskaaksi monarkiksi ja erinomaiseksi soturiksi, jonka kerrotaan kapinoineen Persian hegemoniaa vastaan ja lopettaneen veron maksamisen šaahille. Hänen ansiokseen lasketaan myös Bolnisin rakentaminen.[1]

Jotkut tutkijat ovat identifioineet Parsmanin olevan syyriankielisen teoksen Vita Petri Iberi Pharasmanes, joka oli Pietari Iberialaisen isänäidin Osdukhtian veli. Pietari Iberialainen oli tunnettu georgialainen teologi ja yksi Khalkedonin vastaisen liikkeen johtajista Itä-Rooman valtakunnassa. Pharasmanesilla oli johtava asema Rooman hovissa ja magister militumin virka keisari Arcadiuksen alaisuudessa, kunnes häntä syytettiin aviorikoksesta keisarinna Eudoxian kanssa. Hän pakeni takaisin Iberiaan, jossa hänestä tuli kuningas ja jossa hän rohkaisi valkoisia hunneja hyökkäämään Rooman rajoille.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rapp, Stephen H.: Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, s. 316. Peeters Bvba, 2003. ISBN 90-429-1318-5.
  2. Martindale, John Robert: The Prosopography of the Later Roman Empire, s. 872. Cambridge University Press, 1992. ISBN 0521072336.
Edeltäjä:
Trdat
Iberian kuningas
406409
Seuraaja:
Mirdat IV