Paperikonetekstiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paperikonetekstiili on paperikoneissa, kartokinkoneissa ja selluloosakoneissa käytettävä polyesteristä tai polyamidista kudottu kangas. Märkäosan paperikonetekstiili on märkäviira, puristinosan puristinhuopa tai kenkäpuristinmatto tai kuivatusosan kuivatusviira.

Viiraosalla käytetään kaksi- tai kolmikerroksisia viiroja. Mikäli perälaatikko kuluttaa viiraa odotettua enemmän, voidaan kulumisen ehkäisemiseksi kutoa konesuuntaan joka toinen lanka polyesterilangan sijasta polyamidilankana.

Puristinosalla käytetään vähäisen viivapaineen vallitsessa pohjakankaaltaan keveitä kaksikerroksisia puristinhuopia. Kun viivapaine on suuri niin sitten käytetään paksumpaa pohjakangasta. Laminaattihuovan avulla voidaan yhdistää hyvä puristuksen kestävuus ja suuri vesitila hienoon paperia vaurioittamattomaan pintaan. Puristinosassa kenkäpuristimen kanssa käytetään kenkäpuristinmattoa eli beltiä.

Kuivatusosalla käytetään polyesterisiä kuivatusviiroja. Kuivatusosalla käytetään myös päänvientiköysiä, jotka eivät ole paperikonetekstiileitä, mutta auttavat viemään paperiradan pään uudelleen koneeseen, mikäli se on katkennut.

Paperikonetekstiileille voidaan tehdä erilaisia mittauksia käytön jälkeenkin. Niissä voidaan selvittää jäljellä olevaa vesitilaa, kulumista sekä vaurioita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.