Paperibambu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paperibambu
Bambusa vulgaris (Dominica).jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Kimppubambut Bambusa
Laji: vulgaris
Kaksiosainen nimi

Bambusa vulgaris
Schrad.[1]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Paperibambu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paperibambu Commonsissa

Paperibambu (Bambusa vulgaris) on bambuihin lukeutuva heinäkasvi, jota voidaan pitää huonekasvina.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperibambun alkuperä on tuntematon. Sen arvellaan olevan peräisin trooppisesta Aasiasta, Etelä-Kiinasta tai Madagaskarilta. Kaikkialla tropiikissa ja subtropiikissa paperibambu on bambulajeista viljellyin. Laji tunnetaan enimmäkseen viljeltynä, mutta viljelykarkulaisena ja villiytyneenä se on levinnyt kaikkialle tropiikkiin ja subtropiikkiin. Se on ensimmäinen Eurooppaan tuotu bambulaji ja 1700-luvulle mennessä siitä oli jo tullut suosittu kasvihuonekasvi.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperibambu muodostaa melko harvavartisia kasvustoja ja on piikitön. Sen korret ovat sitruunankeltaisia ja vihreäraitaisia. Lehdet ovat tummanvihreitä. Varret eivät ole suoria eivätkä helposti halkaistavissa; ne ovat taipumattomia, paksuseinäisiä ja vahvoja. Korren pituus on täysikasvuisena 10–20 metriä ja paksuus 4–10 senttimetriä. Nivelet ovat hieman turvonneet. Nivelvälit ovat 20–45 senttimetrin mittaisia. Nivelissä on useita haaroja. Korren lehdet ovat karisevia ja tiheäkarvaisia. Lehtilapa on kapean keihäsmäinen.

Kukinta on harvinaista, eikä kasvi tuota siemeniä. Hedelmät ovat harvinaisia, mikä johtuu siitepölyn huonosta elinkyvystä. Koko kasvusto kukkii useiden vuosikymmenten väliajoin, ja kussakin korressa on runsaasti kukkia. Kasvullinen lisääminen tapahtuu jakamalla kasvustoja, juurakon avulla, varsi- ja haarapistokkaista ja taivukkaista. Helpoin ja käytetyin kasvatusmenetelmä on pistokaslisäys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Catalogue of Life catalogueoflife.org. Viitattu 13.5.2012.
  2. Räty, E. ja Alanko, P.: Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja 328. 2004. ISBN 951-8942-57-9.