Panssarintorjuntakanuuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksalaisvalmisteinen Pak 40 -panssarintorjuntakanuuna Suomenlinnassa

Panssarintorjuntakanuuna eli panssarintorjuntatykki (pst-tykki) on pääasiallisesti panssarivaunujen tuhoamiseen tarkoitettu suorasuuntaustykki. Panssarintorjuntakanuunat voivat olla joko vedettäviä tai moottorialustaisia. Panssaroiduista telaketjualustaisista panssarintorjuntakanuunoista käytetään myös nimitystä panssarintorjuntavaunu. Pst-tykkien kaliiperi on 20–128 mm.

Asetyypin kehittely alkoi jo ensimmäisen maailmansodan aikana, ja toiseen maailmansotaan mennessä ne kuuluivat kaikkien armeijoiden aseistukseen. Ne syrjäyttivät nopeasti uusia panssarivaunumalleja vastaan tehottomiksi osoittautuneet panssarintorjuntakiväärit. Toisen maailmansodan aikana pst-tykit kehittyivät nopeasti, tykkien kaliiperien kasvaessa sodan alun 20–45 millimetristä sodan lopun 75–128 millimetriin. Erityisesti länsimaissa pst-tykit alkoivat hiljalleen poistua armeijoiden kalustosta toisen maailmansodan jälkeen. Sittemmin panssarintorjuntaohjukset, raskaat singot ja taistelupanssarivaunut ovat ratkaisevasti vähentäneet panssarintorjuntatykin käyttöarvoa.

Panssarintorjuntatykkien tärkein panssarintorjuntaan käytetty ammustyyppi on panssarikranaatti tai panssariammus, mutta myös ontelokranaatteja on ollut käytössä. Jalkaväkeä tai panssaroimattomia maaleja varten panssarintorjuntatykeille on olemassa myös sirpalekranaatteja.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]