Kolekystokiniini

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pankreotsymiini)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruoansulatuskanavan hormonit
Aldosteroni
CGRP
Gastriinia vapauttava peptidi (GRP)
Gastriini
Histamiini
Kolekystokiniini (CCK)
Peptidi YY (PYY)
Sekretiini
Somatostatiini
Vasoaktiivinen suolipeptidi (VIP)

Kolekystokiniini (CCK; kr. chole 'sappi', cysto 'rakko', kinin 'liikuttaa') on ruoansulatuksen peptidihormoni, jota erittyy ohutsuolen alkuosan, pohjukaissuolen, limakalvon enteroendokriinisoluista.[1] Kolekystokiniinin vaikutuksesta sappirakko supistuu, jolloin väkevä rakkosappi laskee sapenjohdinta pitkin ohutsuoleen. Kolekystokiniini stimuloi myös haiman ruoansulatusentsyymien erittämistä.[1]

Kolekystokiniinistä käytetään joskus vanhahtavaa nimitystä pankreotsymiini puhuttaessa hormonin vaikutuksista haimaan. Kolekystokiniini stimuloi haiman asinaarisolujen entsyymineritystä sekä suoraan sitoutumalla CCK-reseptoreihin, että epäsuorasti aktivoimalla parasympaattista hermostoa, josta vapautuva asetyylikoliini stimuloi asinaarisoluja.

Kolekystokiniinia erittyy, kun mahalaukusta saapuu ruokasulaa ohutsuoleen. Erityisesti rasvat, mutta myös peptidit ja aminohapot, lisäävät kolekystokiniinin eritystä. Lisäksi pohjukaissuolen limakalvon ja haiman soluista erittyy kolekystokiniinia vapauttavia tekijöitä, jotka saattavat osallistua erityksen säätelyyn.

CCK:lla on myös rooli neuropeptidinä keskushermostossa, jossa se muun muassa hillitsee nälän tunnetta. Rakenteensa puolesta se on läheistä sukua gastriinille.

Kolekystokiniinin CAS-numero on 9011-97-6.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 181. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.