Panagía Kapnikaréan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panagía Kapnikaréan kirkko
Ναός Παναγίας Καπνικαρέας
Panagía Kapnikaréan kirkko.
Panagía Kapnikaréan kirkko.
Sijainti Ateena, Attika, Kreikka
Koordinaatit 37°58′35″N, 23°43′43″E
Kirkkokunta Kreikan ortodoksinen kirkko
Hiippakunta Ateenan arkkihiippakunta
Rakentamisvuosi n. 1050
Tyylisuunta bysanttilainen
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Panagía Kapnikaréan kirkko (kreik. Ναός της Παναγίας Καπνικαρέας, Naós tis Panagías Kapnikaréas) eli Kapnikaréa (Καπνικαρέα) on bysanttilaisaikainen kirkko, joka sijaitsee Ateenan keskustassa keskellä Ermoú-katua.

Kirkko on yksi Ateenan vanhimmista. Se on rakennettu noin vuonna 1050 antiikin aikaisen temppelin paikalle. Temppeli on ollut omistettu jollekin naispuoliselle jumaluudelle, mahdollisesti Athenelle tai Demeterille. Kirkko omistettiin Neitsyt Marian (Panagía) temppeliin tuomiselle.[1] Savuun viittaava nimi Kapnikaréa tulee mahdollisesti Bysantin valtakunnan aikaisesta kapnikon- eli kotiliesiverosta; kirkon rakennuttaja oli mahdollisesti veron kerääjä (kapnikáris) tai Kapnikáris-sukua.[2] Kirkko on ilmeisesti ollut aiemmin jonkun luostarin pääkirkko (katholikon).

Kapnikaréan kirkko sisältä.

Kun Ermoú-katu rakennettiin vuonna 1834, kirkko jäi sen linjauksen tielle ja oli vaarassa tulla puretuksi. Kuningas Oton isä Ludvig Baijerilainen puuttui tuolloin asiaan ja pelasti kirkon. Katu rakennettiin kulkemaan kirkon kummaltakin puolelta. Kirkko oli uhanalaisena myös vuonna 1863. Tuolloin sen pelasti Ateenan arkkipiispa.[2] Nykyisin kirkko kuuluu Ateenan yliopistolle.[1]

Kirkko on ristinmuotoinen. Siinä on tyypillinen ateenalaistyyppinen keskibysanttilainen kupoli. Sen seinämaalaukset ja mosaiikkikoristelut ovat 1900-luvulta. Kirkkoon on myöhemmin liitetty Pyhälle Barbaralle (Agía Varvára) omistettu pieni kappeli.[1][2] Kirkon ympärille muodostuu pieni Kapnikaréan aukio (Plateía Kapnikaréas).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The 11th Century Church of Panagia Kapnikarea in Athens Mystagogy. Viitattu 16.2.2015.
  2. a b c Panagia Kapnikarea Athens Info Guide. Viitattu 16.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]