Pampakissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pampakissa
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Leopardus
Laji: colocola
Kaksiosainen nimi

Leopardus colocola
(Molina, 1782)

Synonyymit
 • Leopardus colocolo
 • Oncifelis colocolo[2]
Pampakissan levinneisyys
Pampakissan levinneisyys
Alalajit[3]
 • L. c. braccatus
 • L. c. budini
 • L. c. colocola
 • L. c. garleppi
 • L. c. munoai
 • L. c. pajeros
 • L. c. wolffsohni
Katso myös

  Pampakissa Wikispeciesissä
  Pampakissa Commonsissa

Pampakissa (Leopardus colocola) on pieni juovikas kissaeläin, joka elää Etelä-Amerikan pampalla Ecuadorista ja Chilestä Andien yli Argentiinaan ja sen naapurimaihin ulottuvalla alueella. Se elää heinäpampalla mutta myös metsässä. Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että sekä pampakissan että eteläamerikkalaisen chilenpussirotan (Dromiciops gliroides) suomenkielisiksi nimiksi vaihdettaisiin kolokolo[4]. Suomen kielessä kyseinen sana on perinteisesti tarkoittanut Mancala-lautapeliä.

Pampakissan saalistamis- ja lisääntymistavoista tiedetään hyvin vähän, mutta sen arvellaan saalistavan yöaikaan lähinnä pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Patagonian rannikolla sen on havaittu ryöstävän munia ja poikasia patagonianpingviiniyhdyskunnista.[5]

Pampakissa on pieni, vain 55–70 senttiä pitkä, häntä 35–50 senttiä, ja se painaa 3–7 kiloa. Turkin väri vaihtelee harmaasta, keltaisesta ja jopa valkoisesta tummanruskeaan, ja siinä voi olla tummanruskeita juovia tai täpliä. Turkki on pitkäkarvainen, ja sillä voi olla kaulassa harja. Niitä metsästetään niiden turkin vuoksi. Pentuja syntyy yleensä kaksi. Pampakissa elää keskimäärin yhdeksän vuotta, vankeudessa jopa 16 vuotta.

 1. Pereira, J., Lucherini, M., de Oliveira, T., Eizirik, E., Acosta, G. & Leite-Pitman, R.: Leopardus colocola IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
 2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Leopardus colocolo (TSN 726251) itis.gov. Viitattu 24.9.2007. (englanniksi)
 3. Kitchener, A. C. et al: A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/SSC Cat Specialist Group. Cat News Special Issue, 2017, nro 11, s. 1–80. ISSN 1027-2992. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 24.11.2019. (englanniksi)
 4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) koivu.luomus.fi. 2008. Arkistoitu 9.7.2014. Viitattu 24.11.2019.
 5. Wilson, Don & Mittermeier, Russell: Handbook of the Mammals of the World. Volume 1. Carnivores, s. 146. Lynx Edicions, 2009.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.