Pampakissa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pampakissa
Lydekker - Colocolo.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Leopardus
Laji: colocolo
Kaksiosainen nimi

Leopardus colocolo
(Molina, 1782)

Pampakissan levinneisyys
Pampakissan levinneisyys
Alalajit
  • L. c. colocolo
  • L. c. wolffsohni
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pampakissa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pampakissa Commonsissa

Pampakissa (Leopardus colocolo syn. Oncifelis colocolo[2]) on pieni juovikas kissaeläin, joka elää Etelä-Amerikan pampalla Ecuadorista ja Chilestä Andien yli Argentiinaan ja sen naapurimaihin ulottuvalla alueella. Se elää heinäpampalla mutta myös metsässä. Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että sekä pampakissan että eteläamerikkalaisen chilenpussirotan (Dromiciops gliroides) suomenkielisiksi nimiksi vaihdettaisiin kolokolo.[3][4] Suomen kielessä kyseinen sana on perinteisesti tarkoittanut Mancala-lautapeliä.

Pampakissan saalistamis- ja lisääntymistavoista tiedetään hyvin vähän, mutta sen arvellaan saalistavan yöaikaan lähinnä pieniä nisäkkäitä ja lintuja.

Pampakissa on pieni, vain 55–70 cm pitkä, häntä 35–50 cm, ja se painaa 3–7 kg. Turkin väri vaihtelee harmaasta, keltaisesta ja jopa valkoisesta tummanruskeaan, ja siinä voi olla tummanruskeita juovia tai täpliä. Turkki on pitkäkarvainen, ja sillä voi olla kaulassa harja. Niitä metsästetään niiden turkin vuoksi. Pentuja syntyy yleensä kaksi. Kissa elää keskimäärin 9 vuotta, vankeudessa jopa 16 vuotta.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leopardus colocolo colocolo, Keski-Chile
  • Leopardus colocolo wolffsohni

Aiemmin alalajeiksi laskettiin myös seuraavat, jotka nykyään käsitetään omiksi lajeikseen:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pereira, J., Lucherini, M., de Oliveira, T., Eizirik, E., Acosta, G. & Leite-Pitman, R.: Leopardus colocolo IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  2. ITIS Standard Report: Leopardus colocolo itis.gov. Viitattu 24. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  3. Nisäkäsnimistötoimikunta: Chilenpussirotta (Dromiciops gliroides) Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet. 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 8.11.2010.
  4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Pampakissa (Oncifelis colocolo) Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet. 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 8.11.2010.