Palm Springs (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palm Springs
Ohjaaja Max Barbakow
Käsikirjoittaja Andy Siara
Max Barbakow
Tuottaja Andy Samberg
Akiva Schaffer
Becky Sloviter
Jorma Taccone
Chris Parker
Dylan Sellers
Säveltäjä Matthew Compton
Kuvaaja Quyen Tran
Leikkaaja Matthew Friedman
Andrew Dickler
Pääosat Andy Samberg
Cristin Milioti
J. K. Simmons
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Limelight Productions
The Lonely Island
Sun Entertainment
Levittäjä Mozinet
Hulu
Neon
Ensi-ilta 2020
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 5 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Palm Springs on vuonna 2020 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen romanttinen komedia. Sen ohjasi Max Barbakow.[2] Maagisen realismin aineksia sisältävä elokuva kertoo kahdesta häävieraasta, jotka ihastuvat toisiinsa, mutta joutuvat aikasilmukkaan, jossa sama vuorokausi toistuu alati uudelleen. Palm Springs sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa 2020 ja se julkaistiin tilausvideopalvelu Hulussa heinäkuussa 2020. Neon-yhtiö alkoi sitä esittää elokuvateattereissaan niin ikään heinäkuussa 2020.[3][4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palm Springsin keskushahmo on nuorehko Nyles, joka on kutsuttu tyttöystävänsä Mistyn kanssa tämän sukulaisen Talan häihin. Misty tosin pettää Nylesia, ja heidän suhteensa on muutenkin hatara. Nyles kohtaa häissä morsiamen siskon Sarahin ja he päättävät lähteä harrastamaan seksiä läheiselle aavikolle. Outo saalistaja ampuu Nylesia nuolilla, ja tämä pakenee haavoittuneena luolaan. Sarah seuraa Nylesia luolaan, vaikka Nyles varoittaa häntä: Nyles on joutunut aikasilmukkaan, jossa hän herää joka aamu samaan päivään, marraskuun yhdeksänteen. Sarah joutuu Nylesin mukana samaan silmukkaan.

Koska sama vuorokausi toistuu kerta toisensa jälkeen, aikasilmukassa voi heittäytyä vaikka kuolemaan ja silti herätä jälleen saman vuorokauden aamuna. Aikasilmukassa olevat voivat siten vaikuttaa suurestikin tapahtumien kulkuun, mutta lopputulos on aina sama: herääminen saman hääpäivän aamuna. Nyles alkaa olla jo tottunut aikasilmukkaan, mutta Sarah haluaa pois siitä. Sarah alkaa opiskella kvanttimekaniikkaa ja yleistä suhteellisuusteoriaa, ja sen avulla hän keksii keinon päästä eroon silmukasta. Keino on riskialtis, mutta Nyles ja Sarah onnistuvat hyppäämään marraskuun kymmenenteen.

Outo saalistaja on keskeinen sivuhahmo, jonka nimi on Roy. Myös Roy on silmukassa, ja kohtaa Nylesin ja Sarahin aina uudelleen. Kun pääpari on päässyt ulos silmukasta, Roy tapaa Nylesin hääjuhlassa. Nyles ei tunne Royta laisinkaan, sillä hän on tavannut tämän ensi kerran vasta aikasilmukassa. Roy päättelee, että Nyles on vihdoin vapaa silmukasta ja Sarahin suunnitelma on onnistunut.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Andy Samberg  Nyles  
 Cristin Milioti  Sarah Wilder  
 J. K. Simmons  Roy Schlieffen  
 Peter Gallagher  Howard Wilder  
 Meredith Hagner  Misty  
 Camila Mendes  Tala Anne Wilder, Sarahin sisko, Abrahamin morsian  
 Tyler Hoechlin  Abraham Eugene Trent "Abe" Schlieffen, Talan sulhanen  
 Chris Pang  Trevor  
 Jacqueline Obradors   Pia Wilder, Sarahin äitipuoli ja Talan äiti  
 June Squibb  Nana Schlieffen, Aben isoäiti  
 Tongayi Chirisa  Jerry Schlieffen  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -sivusto antoi Palm Springsille erinomaisen arvion 94-prosenttisesti positiivinen. Arvioiden yhteenvetona oli "vahvat näyttelijäsuoritukset, varmaotteinen ohjaus ja pirteästi omintakeinen käsikirjoitus tekevät Palm Springsistä romanttisen komedian, johon on helppo hurmaantua".[6]

IndieWire -sivuston kriitikko vertasi Palm Springsiä aikasilmukkaelokuvaan Päiväni murmelina ja antoi sille arvosanan B+.[7]

Episodin Jouni Vikman arvioi: "Huolimatta hahmojen kyynisyydestä ja rikkinäisyydestä elokuva on modernilla tavalla romanttinen".[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fleming, Mike: Value Of Hulu/NEON ‘Palm Springs’ Deal Is Actually $22 Million; How Streamers Ruled 2020 Sundance Deadline Hollywood. 3.2.2020. Penske Media Corporation. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  2. Jutila, Niko: Arvostelu: Palm Springs on viime vuosien parhaimpia komedioita – nyt Blu-rayllä Elokuvauutiset. 7.4.2021. Elokuvauutiset.fi. Viitattu 21.4.2023.
  3. Palm Springs (2020) Box Office Mojo. IMDb.com, Inc.. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  4. Rubin, Rebecca: Andy Samberg’s Rom-Com ‘Palm Springs’ Will Debut on Hulu in July Variety. 28.5.2020. Variety Media, LLC. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  5. a b Vikman, Jouni: Palm Springs Episodi.fi. Pop Media Oy. Viitattu 23.4.2023.
  6. Rubin, Rebecca: Andy Samberg’s Rom-Com ‘Palm Springs’ Will Debut on Hulu in July Rotten Tomatoes. Fandango. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  7. Ehrlich, David: ‘Palm Springs’ Review: Andy Samberg and The Lonely Island Brilliantly Reinvent the ‘Groundhog Day’ Formula IndieWire. 27.1.2020. IndieWire Media, LLC.. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Palm Springs (2020 film)