Pallokivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pallokiviesiintymä Chilessä
Kurun pallograniitti Heurekan edustalla.

Pallokivi on syväkiveä, jolla on omalaatuinen pallokivirakenne. Tällaiseen kiveen on kehittynyt pallomaisia tai soikeita kivirakenteita, jotka ovat läpimitaltaan tavallisesti 5–10 cm. Pallokivien pallot ovat yleensä konsentrisia, jolloin niissä vuorottelevat koostumukseltaan vaihtelevat kehät. Kivilajeja, joissa pallokivirakennetta saattaa esiintyä, ovat muun muassa graniitti, gabro ja dioriitti.lähde?

Pallokivien pallot muodostuvat magmasäiliössä kiinteiden kiteytymiskeskusken, tavallisesti mineraalikiteen, ympärille yhtäkkisen paineenlaskun seurauksena.lähde?

Suomessa on noin 90 tunnettua pallokiviesiintymää [1], mikä on puolet maailman tunnetuista pallokiviesiintymistä. Syitä ovat graniittivaltainen kallioperä ja Suomen kallioperään kohdistunut perusteellinen tutkimustyö. Pallokivet soveltuvat kauniin ulkonäkönsä puolesta rakentamiseen ja kiviveistoksiin, mutta esiintymien harvinaisuuden vuoksi ne ovat Suomessa suojeltuja.lähde?

Pallokivi on Pirkanmaan maakuntakivi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahti, Seppo I.: Orbicular rocks in Finland, s. 11. Espoo: Geological Survey of Finland, 2005. ISBN 951-690-911-6. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 12.10.2012). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.