Pallokivi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pallokiviesiintymä Chilessä
Kurun pallograniitti Heurekan edustalla

Pallokivi on nimitys syväkivestä, jolla on omalaatuinen pallokivirakenne. Tällaiseen kiveen on kehittynyt pallomaisia tai ellipsoidimaisia kivirakenteita jotka ovat läpimitaltaan tyypillisesti 5–10 cm. Pallokivien pallot ovat tyypillisesti konsentrisia, jolloin niissä vuorottelevat koostumukseltaan vaihtelevat kehät. Kivilajeja, joissa pallokivirakennetta saattaa esiintyä ovat muun muassa graniitti, gabro ja dioriitti.

Pallokivien pallot muodostuvat magmasäiliössä kiinteiden kiteytymiskeskusken, tyypillisesti mineraalikiteen ympärille yhtäkkisen paineenlaskun seurauksena.

Suomessa on noin 90 tunnettua pallokiviesiintymää [Lahti 1], joka on puolet maailman tunnetuista pallokiviesiintymistä.lähde? Syynä tähän ovat niin graniittivaltainen kallioperä kuin Suomen kallioperään kohdistunut perusteellinen tutkimustyö. Pallokivet soveltuvat kauniin ulkonäkönsä puolesta rakentamiseen ja kiviveistoksiin, mutta pallokiviesiintymien harvinaisuuden vuoksi nämä ovat Suomessa suojeltuja.

Pallokivi on Pirkanmaan maakuntakivi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahti, Seppo I.: Orbicular rocks in Finland, s. 11. Espoo: Geological Survey of Finland, 2005. ISBN 951-690-911-6. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 12.10.2012). (englanniksi)
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.