Paljastavat valheet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paljastavat valheet
Lie to Me
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 47 minuuttia
Luoja(t) Samuel Baum
Dustin Thomason
Pääosissa Tim Roth
Kelli Williams
Brendan Hines
Monica Raymund
Hayley McFarland
Mekhi Phifer
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko FOX (Yhdysvallat)
MTV3 (Suomi)
Esitetty 2009 – 2011
Tuotantokausia 3
Jaksoja 48
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Paljastavat valheet (Lie to Me) on yhdysvaltalainen televisiosarja, jonka ensiesitys oli FOX-televisiokanavalla 21. tammikuuta 2009. Suomessa sarjan ensiesitys oli MTV3-kanavalla kevään 2010 aikana. FOX peruutti sarjan 10. toukokuuta 2011.[1]

Sarjassa tohtori Cal Lightman (Tim Roth) kollegoineen The Lightman Group -yrityksessä vastaanottaa työtehtäviä asiakkailtaan (yleensä viranomaistaholta), jotka haluavat tietää, valehteleeko joku ja jos valehtelee, niin miksi. He saavat tuloksensa sovelletulla psykologialla: tutkimalla mikroilmeitä ja elekieltä, jotka paljastavat, mitä ihmiset todella ajattelevat ja tuntevat. Sarjassa verrataan monesti kohdehenkilön ilmeitä valokuviin tunnetuista julkisuuden henkilöistä, jotka ilmaisevat kasvoillaan tai ruumiillaan eri tunteita.

Sarjan alkumusiikki on yhdysvaltalaisen Ryan Starin kappale ”Brand New Day”.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tim Roth  tohtori Cal Lightman  
 Kelli Williams  tri Gillian Foster  
 Monica Raymund  Ria Torres  
 Brendan Hines  tutkija Eli Loker  
 Mekhi Phifer  Ben Reynolds  
 Hayley McFarland  Emily Lightman  

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cal Lightman (Tim Roth)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Cal Lightman on maailman johtavia valheenpaljastusasiantuntijoita. Hän tutkii kasvojen ilmeitä, elekieltä, ääntä ja sanavalintoja saadakseen selville, valehtelevatko ihmiset. Lightman pystyy havainnoimaan ihmisten kasvoilta mikroilmeitä. Hänen taitonsa ovat sekä siunaus, että kirous, sillä hän huomaa ystävien ja sukulaisten petokset samalla tehokkuudella kuin rikollisten ja tuntemattomien epärehellisyyden.[2]

Gillian Foster (Kelli Williams)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Gillian Foster on lahjakas psykologi ja tohtori Lightmanin tutkimuskumppani. Hänen erikoisaluettaan ovat äänenkäyttö, sanavalinnat sekä psykologia.

Ria Torres (Monica Raymund)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ria Torres on luonnonlahjakkuus petollisuuden havaitsemisessa. Hänellä ei ole mitään koulutusta alalle. Rian taidot ovat melkein samalla tasolla kuin Lightmanilla, joka on opiskellut alaa vuosikymmeniä.

Eli Loker (Brendan Hines)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eli Loker on Lightmanin tiimin johtava taustatutkija. Hän analysoi usein videomateriaalia laboratoriossa. Hänen erikoisalueensa on ryhmäpsykologia.

Ben Reynolds (Mekhi Phifer)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agentti Ben Reynolds työskentelee FBI:ssa ja on Lightman Groupin FBI-yhdyshenkilö. Hän auttaa firmaa saamaan uusia tapauksia ja tarjoaa oppejaan lainvalvonnasta täydentämään Lightman Groupin tieteellistä osaamista.

Emily Lightman (Hayley McFarland)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emily on Cal Lightmanin 16-vuotias tytär. Hän asuu vuorotellen isänsä ja äitinsä luona. Cal on hyvin suojelevainen tytärtään kohtaan, mutta tästä huolimatta tyttö joutuu silloin tällöin tekemisiin The Lightman Groupin tapausten kanssa. Hän tuntee muutamia isänsä valheenpaljastustekniikoita ja pystyy lukemaan isänsä tunnetiloja.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys Suomi/USA Juoni
1.1 Puolesta sanasta
(Pilot)
15.02.2010
21.01.2009
Tohtori Cal Lightman on maailman johtava valheasiantuntija, joka yhdessä tiiminsä kanssa ratkoo tapauksia poliisille kuin yksityishenkilöillekin. Heidän tehtävänään on selvittää kuka valehtelee ja kuka puhuu totta – katsomalla pelkästään henkilön ilmeitä ja tahatonta kehonkieltä. Pilottijaksossa tekohurskaan Jehovan todistaja -perheen poikaa syytetään opettajan murhasta ja poliitikkoa seksin ostosta.
1.2 Teoistaan huolimatta
(Moral Waiver)
22.02.2010
28.01.2009
Naissotilas syyttää komentavaa upseeriaan raiskauksesta, joka kiistää kaiken. Cal ja Ria kutsutaan tukikohtaan selvittämään pitävätkö naisen puheet paikkaansa vai valehteleeko upseeri. Gilliania ja Eliä työllistää lupaavan koripalloilijan lahjusjupakka..
1.3 Täydellinen tytär
(A Perfect Score)
01.03.2010
04.02.2009
Tunnetun tuomarin tytär murhataan koulussa, jossa luokan priimukseksi on monia pyrkijöitä. Todisteet viittaavat siihen, että teon takana olisi joku tytön läheisistä. Foster tutkii tapausta, jossa NASA:n pilotin väitetään tahallaan rikkoneen monen sadan miljoonan arvoisen koneen..
1.4 Kaiken se kestää
(Love Always)
08.03.2010
18.02.2009
Etelä-Korean suurlähettiläs on saanut lukuisia uhkauskirjeitä ja Calin tiimi pyydetään suurlähettilään pojan häihin tarkkailemaan tilannetta mahdollisten epäiltyjen varalta. Isku tapahtuukin, mutta kenet murhataan ja miten löytää satojen kutsuvieraiden joukosta murhaaja?
1.5 Pallo jalasta
(Unchained)
15.03.2010
04.03.2009
Lightmanilta ja Torresilta pyydetään arviota, kannattaako vaarallinen jengipomo armahtaa. Vanki sanoo muuttuneensa, mutta kuinka vakaasti hänen sanaansa voi luottaa? Gillian ja Eli puolestaan tutkivat palomiehen kuolemaa, jonka taustalla saattaa olla tappava työkavereiden pila.
1.6 Hyväntekijä
(Do No Harm)
22.03.2010
11.03.2009
11-vuotias tyttö on kadonnut ja mahdollisesti murhattu. Gillian ja Cal pyydetään paikalle tutkimaan tapausta. Tapauksen edetessä Gillianille tulee yhä vaikeammaksi jatkaa jutun parissa. Ria ja Eli selvittävät kustantajan pyynnöstä, onko tunnetun afrikkalaisen rauhanaktivistin omaelämäkerta faktaa vai fiktiota. Eli kamppailee naisen viehätysvoiman kanssa.
1.7 Paras lääke
(The Best Policy)
29.03.2010
18.03.2009
Calin vanha tuttu pyytää tämän apua uuden kokeellisen lääkkeen tuottamassa kuolemantapauksessa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ystävä liittyy juttuun läheisesti. Gillian ja Eli auttavat Yhdysvaltain valtiota neuvottelemaan vapaaksi kahta Jemenissä vangittua amerikkalaista.
1.8 Heitteillä
(Depraved Heart)
12.04.2010
01.04.2009
Calilla on pakkomielle selvittää viimeaikaisten maahanmuuttajanaisten tekemiä itsemurhia Rian avustuksella. Mikä naiset ajaa tuohon asemaan ja voisiko taustalla olla jotakin rikollista? Gillian ja Eli puolestaan yrittävät auttaa sijoittajia, jotka ovat menettäneet miljoonia huijareille. Eli tekee yllättävän ratkaisun, josta koituu paljon seurauksia tiimille.
1.9 Henkikulta
(Life is Priceless)
19.04.2010
08.04.2009
Tekeillä oleva rakennus on romahtanut ja kolme työmiestä on jäänyt sinne loukkuun. Calin tultua paikalle hän huomaa, että jokaisella on jotakin salattavaa asiasta ja kaikki syyttävät vain toisiaan tapahtuneesta. Toisaalla nettimiljonääri haluaa tietää rakastaako morsian häntä oikeista syistä vai onko nainen pelkän rahan perässä.
1.10 Parempi puolisko
(Better Half)
26.04.2010
22.04.2009
Calin ex-vaimo Zoe Landau ilmestyy toimistolle ja pyytää tiimin apua etsimään syyllisen ihmishengen vaatineeseen tuhopolttoon. Ria puolestaan hoitaa Elin avustuksella murhaa, jossa on paljon rap-vaikutteista tunnelmaa.
1.11 Kaksinaamaisuutta
(Undercover)
03.05.2009
29.04.2009
Ryhmä tutkii tapausta, jossa poliisi on ampunut mustaa nuorta terrori-iskua peläten. Samalla ryhmä on haastettu oikeuteen miljoonien dollareiden huijauksesta, jossa viimein punnitaan kuka on lojaalinen kenelle. Onko jo aika valheiden ja salailun verhon aueta?
1.12 Sokkona
(Blinded)
31.05.2010
06.05.2009
FBI-agentti kokoaa Lightmanin ryhmän jäljittämään sarjaraiskaajaa. Calilla on vaikeuksia kuulustella vankilassa olevaa miestä, jota vapaana oleva raiskaaja jäljittelee ja joka on kaiken lisäksi taitava patologinen valehtelija. Koko tiimillä on kädet täynnä työtä raiskaajan etsimisessä. Samalla tiimiin liittyy myös uusi jäsen.
1.13 Uhrauksia
(Sacrifice)
07.06.2010
13.05.2009
Ympäri Washingtonia tapahtuu lukuisia terrori-iskuja ja ihmiset alkavat olla paniikissa. FBI-agentti Ben Reynolds pyytää taas kerran Lightmanin ryhmän apua iskujen estämiseen ja syyllisten löytämiseen. Iskuissa näyttää olevan useampia tahoja. Kesken tutkimuksen yhden tiimiläisen tuttu katoaa. Miten estää iskut, napata syylliset ja löytää kadonnut kun aika on kortilla? Mukana myös Calin ex-vaimo.

Toinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys Suomi/USA Juoni
2.1 Keskiössä
(The Core Of It)
14.06.2010
28.09.2009
Nuori nainen lähestyy Lightmania ja uskoo todistaneensa murhan. Pian Cal kuitenkin huomaa, että naisella on useita persoonallisuuksia ja joku niistä on murhan todistaja. Hän kuitenkin passaa tutkimuksen Rialle ja auttaa itse eläinlääkäriä tämän ongelmassa. Zoella on tärkeää kerrottavaa Calille..
2.2 Arvaamattomat seuraukset
(Truth or Consequences)
21.06.2010
05.10.2009
Zoe pyytää Lightman Groupia tutkimaan, kun collegessa 22-vuotiaan jalkapallonpelaajan väitetään raiskanneen 16-vuotiaan tytön. Emilyllä on yhteyksiä raiskaustapaukseen, jota Cal tutkii. Onko Emily sittenkään niin kiltti ja mukava tyttö kuin mitä vanhemmat luulivat? Samaan aikaan Gillian ja Eli suuntaavat uskonnolliselle laitokselle selvittämään, pidetäänkö siellä naisia vasten tahtoaan..
2.3 Tiukassa otteessa
(Control Factor)
28.06.2010
12.10.2009
Emilyn ja Calin ollessa lomalla Meksikossa Calia pyydetään taas apuun, kun amerikkalainen yksinhuoltajaäiti katoaa oudosti. Muu tiimi tutkii sairaaloissa tapauksia, jossa viisi ihmistä on saanut vakavan sairauden verensiirron jälkeen..
2.4 Hunajaa
(Honey)
05.07.2010
19.10.2009
Tiimi saa tehtäväkseen selvittää, murhasiko Eric Matheson vaimonsa niin kuin syytetään. Eric on valmis tekemään mitä tahansa todistaakseen syyttömyytensä ja asettaa samalla koko tiimin vaaraan. Tutkinnan edetessä tunteet kärjistyvät ja vaarallisilta tilanteilta ei voida välttyä.
2.5 Ruumiinvammoja
(Grievous Bodily Harm)
12.07.2010
26.10.2009
Calin vanha ystävä Terry Marsh pyytää tältä apua pahoihin ongelmiinsa. Kohta molemmat ovatkin pahassa pulassa ja keskellä sotaa rikollisten kanssa. Loput tiimistä tutkivat tapausta, jossa yläasteella on sattunut monia vakavia uhkauksia toisia oppilaita ja opettajia kohtaan. Kaikki ei kuitenkaan ole miltä näyttää.
2.6 Kieltäytyjä
(Lack Of Candor)
19.07.2010
09.11.2009
Liittovaltion todistaja on kuollut ja The Lightman Groupin tulisi ottaa uusi todistaja suojeluunsa. Samalla ryhmän pitäisi selvittää, kuka vuoti tiedon kuolleen todistajan olinpaikasta tappajille. Uusi todistaja, agentti Reynolds kieltäytyy todistamasta oikeudessa. Cal ja Gillian epäilevät, että Reynoldsilla on jotakin vakavaa salattavaa menneisyydessään.
2.7 Liukkailla jäillä
(Black Friday)
26.07.2010
16.11.2009
Teinipoika ottaa yhteyttä Lightmaniin ja haluaa Calin selvittävän, onko hänet lapsena kaapattu. Loker ja Torres puolestaan yrittävät ratkaista syytä, mikä aiheutti tappavan pakokauhun elektroniikkakaupassa.
2.8 Lahjoja
(Secret Santa)
02.08.2010
23.11.2009
Lightmania pyydetään joulun alla Afganistaniin pelastamaan kahta kaapattua merijalkaväen sotilasta yhdessä amerikkalaisen maanpakolaisen kanssa. Tällä ei kuitenkaan näytä olevan puhtoiset aikeet pelastamisen suhteen.
2.9 Pelureista parhain
(Fold Equity)
09.08.2010
30.11.2009
Lightman, Foster ja Reynolds matkustavat Las Vegasiin etsimään pokeriturnauksesta kadonnutta finalistia. Tässä tapauksessa tiimin ammattitaito on otettava käyttöön, jotta oikea syyllinen saadaan kiinni kilpailijoiden joukosta - ovathan he pokerinaamaisia kovia pelureita. Samaan aikaan Loker ja Torres lähentyvät käydessä Lokerin uuden tyttöystävän taustoja läpi.
2.10 Soitellen sotaan
(Tractor Man)
16.08.2010
12.12.2009
Tyytymätön maanviljelijä uhkailee räjäyttää valtionvarainministeriön lähellä traktorinsa, joka on täynnä räjähteitä. Viljelijä on menettänyt kolmen sukupolven maatilansa ja vaatii puhua presidentille. Lightman pyydetään apuun selvittämään onko uhka aito vai ei. Loker puolestaan joutuu vahtimaan kolmasluokkalaisia lapsia toimistolla, koska mahdollinen pommiuhka on niin lähellä.
2.11 Kuin vettä vain
Beat the Devil
23.08.2010
7.6.2010
Lightman törmää luennoidessaan opiskelijaan, jota pitää psykopaattina ja mahdollisesti myös tappajana. Onko kyse vain Calin pakkomielteestä, vai osuuko arvio oikeaan?. Loker ja Torres tutkivat mielenkiintoista UFO-havaintoa.
2.12 Tyttären tähden
(Sweet Sixteen)
03.09.2010
14.6.2010
Irlantilainen terroristi haluaa tietää, kuka tappoi hänen vaimonsa ja tyttärensä seitsemän vuotta aiemmin. Samalla paljastuu salaisuuksia Lightmanin suhteesta Fosteriin ja hänen entisestä työstään, kun Lightmanin entinen kollega tapetaan autopommilla.
2.13 Koko totuus
(The Whole Truth)
10.09.2010
21.6.2010
Lightman kutsutaan todistajaksi oikeuteen. Syytettynä on nuori ja kaunis leski, jota syytetään paljon vanhemman aviopuolisonsa murhasta.
2.14 Tosipaikan tullen
(React to Contact)
17.9.2010
28.6.2010
Lightman yrittää tiiminsä kanssa pelastaa Irakista palanneen sotaveteraanin ja perheen käyttäen virtuaalitodellisuutta. Samalla Lightman kohtaa totuuksia menneisyydestään.
2.15 Mestarin opissa
(Teacher and Pupils)
24.09.2010
12.7.2010
Lightmanin pitää “lukea” ampumavälikohtauksessa halvaantunutta poliisia. Asiaan liittyy myös salaliitto, joka uhkaa hänen tytärtään. Clara haluaa oppia lukemaan ihmisiä.
2.16 Pikkurikollinen
(Delinquent)
01.10.2010
19.7.2010
Lightman-yhtiö auttaa Torresin siskoa vapautumaan murhasyytöksistä nuorisovankilassa ja yrittää samalla suojella häntä oikealta tappajalta.
2.17 Harhalaukaus
(Bullet Bump)
08.10.2010
26.07.2010
Claran kuvernööriystävän kampanjatyöntekijä kuolee salamurhayrityksessä. Cal tutkii tapausta joka on hänen mielestään peitelty todella törkeästi.
2.18 Niskalenkki
(Headlock)
15.10.2010
02.08.2010
Cal käy katsomassa laittoman tappelumatsin jossa yksi tappelija murhataan ja hänestä tulee pääepäilty.
2.19 Pillipiipari
(Pied Piper)
22.10.2010
16.08.2010
Lightman ja Zoe alkavat pohtia auttoivatko he 17 vuotta sitten väärän miehen tuomituksi kuolemaan 8-vuotiaan pojan murhasta.
2.20 Paljastumisia
(Exposed)
29.10.2010
23.08.2010
Fosterin poikaystävä on kidnapattu ja Cal työskentelee ex-parterinsa kanssa löytääkseen tämän.
2.21 Valoa tunnelin päässä
(Darkness and Light)
05.11.2010
30.08.2010
Emilyn ystävän sisko on kadonnut ja Lightman Group tutkii asiaa. Tulee ilmi, että asialla saattaa olla yhteys rikolliseen pornoteollisuuteen.
2.22 Mustavalkoista
(Black And White)
12.11.2010
13.09.2010
Lightman tutkii ryhmänsä kanssa Calin journalistiystävän murhaa, joka oli juuri paljastamassa korruptoituneen poliitikon. Toisaalla Emilyn ahkera deittailu tuottaa Calille ahdistusta.

Kolmas kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys Suomi/USA Juoni
3.1 Tilit selviksi
(In the Red)
9.9.2011
04.10.2010
Lightman koittaa estää kaikin keinoin kostonhimoista miestä ryöstämästä pankkia.
3.2 Kieroon kasvaneet
(The Royal We)
16.9.2011
10.10.2010
Lightman yrittää palauttaa väärin syytetyn miehen maineen. Samalla hän auttaa äitiä ja tytärtä paljastamalla salaisuuden.
3.3 Likaista peliä
(Dirty Loyal)
23.9.2011
18.10.2010
Sisäministeriö palkkaa Lightman Groupin selvittämään tapausta, johon liittyy etsivä Wallowski. Lisäksi ryhmän tulisi tarkistaa poliisien profilointi-tekniikoita.
3.4 Sokeana hetkenä
(Double Blind)
30.9.2011
25.10.2010
Lightman Group palkataan havainnoimaan työntekijöitä taidemuseossa ennen todella suurta näyttelyä. Heidän tulee varmistaa, ettei missään ole turvallisuusvuotoa. Prosessin aikana Lightman joutuu mukaan kissa-ja-hiiri -leikkiin kauniin naisen kanssa.
3.5 Kanarialinnun laulu
(The Canary's Song)
7.10.2011
8.11.2010
Hiilikaivoksessa räjähtää ja Lightman pääsee tutkimaan kuuden kaivosmiehen kuolemaa. Onko kyse henkirikoksesta? Foster ja Torres saavat jutun FBI:ltä.
3.6 Uskon tuolla puolen
(Beyond Belief)
21.10.2011
15.11.2010
Varakas nainen on kulttijohtajan kynsissä ja Lightmanilla riittää töitä.
3.7 Veronica
(Veronica)
28.10.2011
22.11.2010
Lightman yrittää auttaa naista, jolla on Alzheimerin tauti, kokoamaan muistojaan kasaan, mutta paljastaakin vaarallisen salaisuuden.
3.8 Nitistetty
(Smoked)
04.11.2011
29.11.2010
Parantumattomasti sairaan ravintolanomistajan viimeinen toive on, että Lightman löytää hänen tytärensä murhaajan.
3.9 Pöllyissä
(Funhouse)
11.11.2011
10.01.2011
Lightman yrittää vapauttaa potilaan mielisairaalasta, mutta samalla kyseenalaistaa oman mielenterveytensä.
3.10 Markkinarako
(Rebound)
18.11.2011
10.01.2011
Mitä onkaan varakkaan naisen uuden poikaystävän taustoissa?
3.11 Luojan lykky
(Saved)
25.11.2011
17.01.2011
Lightman tutkii kolmea korkeakoulu-opiskelijaa, jotka ovat vastuussa kohtalokkaassa liikenneonnettomuudessa. Tutkimus saa uuden käänteen, kun huomataan että useassa onnettomuustapauksessa mukana ollut sankarillinen ensihoitaja onkin ollut niissä aina ensimmäisenä paikalla.
3.12 Poissa
(Gone)
02.12.2011
24.01.2011
Tutkiessaan lapsen kidnappausta, huomataan äidin piilottelevan omiakin salaisuuksiaan.
3.13 Tyrmäävä tuote
(Killer App)
9.12.2011
31.01.2011
Lightman tutkii sosiaalisen verkoston luojaa joka on murhaepäilty. Yksi perustajakumppaneista päätyy kuolleeksi sanottuaan Gillille kiristyksestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]