Palinuridae

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palinuridae
Panulirus argus
Panulirus argus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Ylälahko: Eucarida
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Osalahko: Langustit Palinura
Heimo: Palinuridae
Latreille, 1802
Suvut
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Palinuridae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Palinuridae Commonsissa

Palinuridae on yksi viidestä langustien osalahkoon (Palinura tai Achelata) kuuluvasta äyriäisheimosta. Heimo käsittää noin 45 lajia.

Palinuridae-heimoon kuuluvat varsinaiset langustit, joita käytetään laajasti ihmisravinnoksi. Langustit ovat suurikokoisia, pitkänomaisia äyriäisiä, joilla on yleensä litteähkö selkäkilpi ja olematon tai korkeintaan hyvin pieni otsapiikki. Tuntosarvet ovat tanakat. Etumaiset raajat ovat saksettomat. Takaruumis on vahva ja sen pyrstöviuhka on suuri. Langustit ovat yleensä yöaktiivisia pohjaeläimiä ja päivisin piilottelevat onkaloissa ja halkeamissa. Ne syövät raatoja ja selkärangattomia eläimiä.

Euroopassa taloudellisesti tärkein Palinuridae-heimon llaji on noin 40-senttiseksi kasvava euroopanlangusti Palinurus elephas, jonka levinneisyys ylettyy Britteinsaarten pohjoisosasta Välimeren Egeanmerelle, ja jota pyydetään etenkin Välimerestä. Australiassa taas pyydetään ja viedään eniten kivihummeria eli australianlangustia (engl. western rock lobster), Uudessa-Seelannissa puolestaan Jasus edwardsii -lajia (engl. southern rock lobster).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.