Palacio de la Zarzuela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dmitry Medvedev in Spain 2 March 2009-5.jpg

Palacio de la Zarzuela on Espanjan kuningasperheen asuinpaikka. Se sijaitsee maan pääkaupungin Madridin laitamilla, El Pardon kaupunginosassa keskustasta luoteeseen.

Palatsi rakennettiin 1600-luvulla kuningas Filip IV:n määräyksestä loma-asunnoksi paikkaan nimeltä La Zarzuela. Nimi tulee espanjan kielen karhunvatukkaa tarkoittavasta sanasta zarza. Filipin hovisuunnittelijat Gómez de Mora ja Carbonell suunnittelivat palatsin varhaisbarokin tyyliin. Siihen kuului suorakaiteen muotoinen tasakattoinen rakennus, jonka molemmilla sivuilla oli holvikäytävä, sekä italialainen puutarha. Kaarle IV muunsi rakennuksen 1700-luvun lopun tyylin mukaiseksi, ja sisusti sen kuvakudoksilla, posliinilla, huonekaluilla ja kellokokoelmallaan. Palatsi vaurioitui pahasti Espanjan sisällissodassa (1936–1939) ja se jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uudestaan, noudattaen kuitenkin alkuperäistä pohjapiirustusta.

Espanjan kuninkaan virallinen virka-asunto on Madridin kuninkaallinen palatsi, mutta kuningaspari Felipe VI ja Letizia sekä entinen kuningaspari Juan Carlos ja Sofía ovat valinneet kodikseen tämän pienemmän palatsin. Kuningaspari on asunut palatsissa avioliittonsa solmimisesta vuodesta 1962 lähtien. Francisco Francon kuoltua El Pardon kuninkaallinen palatsi jäi valtiovieraiden käyttöön, ja Madridin kuninkaallinen palatsi toimii lähinnä valtiollisten juhlatilaisuuksien pitopaikkana.

Palatsin teatterissa sai alkunsa espanjalainen operettityyli zarzuela.

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.