Pakul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afganistanilaismies päässään pakol.
Seinälle ripustettu pakol.

Pakul, myös: Pakol, Phakhol tai Khapol (nimi tulee khowarin kielestä), on esimerkiksi Afganistanissa käytetty pyöreä, pehmeä päähine. Sen valmistusmateriaalina käytetään villaa, ja sen värejä ovat monet maanläheiset värit, kuten ruskea, musta, harmaa ja beige. Se on mahdollisesti lähtöisin nykyisen Pohjois-Pakistanin alueelta. Sitä alkoivat suosia 1900-luvun alussa erityisesti Afganistanin koillisosien pataanit suurten turbaanien sijasta, mutta sen käyttö on levinnyt laajalle Pohjois-Afganistanissa, mutta sitä käytetään myös Pakistanissa sekä Uzbekistanissa ja Tadžikistanissa.

Hattu valmistetaan villakankaasta. Kangas ommellaan sylinteriksi, ja sen toiseen päähän ommellaan pyöreä noin halkaisijaltaan noin 30 cm:n mittainen kangas. Sylinteri rullataan niin että se muodostaan reunuksen pyöreän osan alle. Lakki tuli tunnetuksi Venäjän ja Afganistanin välisen sodan aikana, kun afganistanilainen sotasankari Ahmad Shah Massoud näkyi usein televisiossa päässään pakul. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Caps of Pakistan, kuvataan myös valmistus
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pakul