Pakkotoisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo voimailusta. Voimailusivustosta kertoo artikkeli Pakkotoisto.com

Pakkotoisto (engl. forced reps) on voimailussa ja kehonrakennuksessa käytettävä termi vielä uupumisen jälkeen "pakolla" suoritetuista muutamasta harjoitusliikkeistä.

Lihasta voidaan kuorman ja harjoitusmäärän lisäämisen lisäksi ylikuormittaa myös erilaisin harjoituksen tehokeinoin. Yksi tällainen menetelmä on pakkotoistot, joissa avustaja avustaa harjoittelijan uuvuttua vielä muutaman lisätoiston. Tällöin lihas pakotetaan jatkamaan voimantuottoa, kun se on osittain väsynyt. Menetelmän tehokkuuden arvellaan perustuvan useamman motorisen yksikön aktivoitumiseen kuin mitä tavallisella harjoitussarjalla olisi mahdollista ja siten riittävän harjoitusvaikutuksen saavuttamiseen. Pakkotoistomenetelmä aiheuttaa myös merkittävää lihasarkuutta. Tutkimusten mukaan pakkotoistojen käyttö stimuloi hormonitoimintaa, erityisesti kortisolin ja kasvuhormonin osalta ja lisää hermo-lihasjärjestelmän kuormittumista. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahtiainen, Juha: Akuutti hormonaalinen ja neuromuskulaarinen vaste maksimi- ja pakkotoistokuormituksessa. pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, 2001. Teoksen verkkoversio (PDF).