Paikallinen ryhmä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Paikallisryhmä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paikallinen ryhmä 3D-mallina

Paikallinen ryhmä on galaksijoukko, johon Linnunrata ja siten Aurinkokunta kuuluu. Paikallinen ryhmä on osa useista galaksijoukoista koostuvaa Neitsyen superjoukkoa. Ryhmä muodostuu noin 60 galaksista, joiden painovoimakeskipiste on jossain Linnunradan ja Andromedan galaksin välissä. Paikallisen ryhmän läpimitta on 10 miljoonaa valovuotta,[1] ja sen massa on (1,29 ± 0,14)×1012 kertaa Auringon massa.

Paikallisen ryhmän galakseista kolme on spiraaligalakseja; nämä ovat myös ryhmän suurimmat galaksit. Muutamat galaksit ovat epäsäännöllisiä ja loput elliptisiä kääpiögalakseja, joiden koko on alle 5 000 valovuotta. Kaikkein suurin on Andromedan galaksi (M31), joka on 1,5 kertaa suurempi kuin Linnurata. Linnunrata on toiseksi suurin. Kolmanneksi suurin on Kolmion galaksi (M33), joka on kooltaan puolet omasta galaksistamme.

Andromedan ja Linnunradan törmäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andromeda ja Linnunrata ovat törmäyskursilla keskenään ja niiden törmäämisen ja yhdistymisen arvioidaan tapahtuvan noin 2,5–5 miljardin vuoden päästä.

Paikallisen ryhmän galaksit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paikallinen ryhmä.
  1. Karachentsev, I. D.; Kashibadze, O. G. (2006). "Masses of the local group and of the M81 group estimated from distortions in the local velocity field". Astrophysics 49 (1): 3–18