Paikallishistoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paikallishistoria on historiantutkimusta maantieteellisesti rajatulla alueella, ja se keskittyy usein paikallisyhteisöön. Paikallishistoriassa korostuvat historian kulttuuri- ja sosiaalihistorialliset näkökulmat. Menneisyyden merkittäviksi koettuja tapahtumia on paikallisyhteisössä usein dokumentoitu esimerkiksi muistolaattoihin ja suulliseksi historiaksi.

Paikallisyhteisön historiaa dokumentoivat usein paikalliset historialliset yhdistykset (esimerkiksi kylä- ja kaupunginosayhdistykset) tai ryhmät, jotka ovat muodostuneet jonkin paikallisen historiallisen rakennuksen tai muun historiallisen kohteen säilyttämiseksi. Paikallishistoriaa käsitelevät teokset voivat olla joko harrastajahistorioitsijoiden tai jonkin organisaation palveluksessa toimivien ammattihistorioitisijoiden kirjoittamia. Yksi paikallishistorian merkittävä ulottuvuus on sellaisten dokumenttien julkaisu ja luettelointi, joita säilytetään jonkin tietyn aihepiirin paikallisissa tai kansallisissa arkistoissa.

Useissa maissa tunnetaan paikallishistorian ohella laajempi paikallisperinteen käsite, joka tarkoittaa kaiken tiettyyn paikkakuntaan littyvän perinteen tutkimusta (esimerkiksi historia, kansatiede, maantiede, luonnontieteet, historia ja niin edelleen).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]