Paikallisagenda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paikallisagenda on kansainvälinen kestävän kehityksen toimintaohjelma, joka toteutetaan paikallistasolla kuntakohtaisesti.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n Ympäristö- ja kehityskonferenssissa 1992 hyväksyttiin laaja 21. vuosisadan toimintaohjelma Agenda 21. Konferenssissa kaikki maailman kaupungit ja kunnat haastettiin laatimaan kestävän kehityksen toimintaohjelmaa. Rion sopimuksesta lähtien paikallisagendatyön on käynnistänyt jo yli 1 600 Euroopan kuntaa ja kaupunkia.

Toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallishallinnon tasolla toimintaohjelmassa nostettiin tärkeälle sijalle kestävä paikalliskehitys; sen tavoitteena on ekologisten, taloudellisten, kulttuuristen ja yhteiskunnallisten näkökulmien paikallinen yhteensovittaminen. Paikallisagenda voi sisältää toimenpiteitä, jotka koskevat esimerkiksi yleiskaavaa, pyöräteitä, kestävän kehityksen opetussuunnitelmia, yritysten ympäristöohjelmia, kävelykatuja, energiansäästötalkoita, julkisen liikenteen edistämistä, kunnan ympäristöjohtamisjärjestelmä, paikallisten elinkeinojen kehittämistä tai uusiutuvien energianlähteiden käyttöönottoa. Paikallisagenda on koko kunnan yhteinen näkemys ja tavoite. Työhön tarvitaan mukaan kuntalaisia, yrityksiä, järjestöjä, jne. Tavoitteena on avoin ja keskusteleva toimintatapa, jonka tuloksena yhteisesti asetetut tavoitteet saavutetaan. Vaikka päävastuu paikallisagendan läpiviennistä on kunnanhallinnolla, se on haaste kaikille kuntalaisille ja yhteisöille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]