Pagodipuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pagodipuut
Styphnolobium japonicum
Styphnolobium japonicum
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Tribus: Sophoreae
Suku: Pagodipuut Styphnolobium
Schott
Synonyymit
  • Sophora sect. Styphnolobium (Schott) Yaklovev
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pagodipuut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pagodipuut Commonsissa

Pagodipuut (Styphnolobium) on hernekasvien heimon Faboideae-alaheimoon kuuluva kasvisuku. Suku sisältää kolme tai neljä pientä puu- ja pensaslajia, jotka on aiemmin luokiteltu laajempaan helmipalkojen (Sophora) sukuun. Äskettäin suvun on osoitettu kuuluvan luokittelemattomaan, monofyleettiseen Cladrastis-kladiin. Pagodipuut eroavat Dermatophyllum-suvusta kesävihannilla lehdillään sekä aksillaarisilla (eikä terminaalisilla) terttukukinnoillaan. Pagodipuiden lehdet ovat sileäkarvaisia, 9-21-lehdykkäisiä. Niiden kukat kasvavat riippuvissa kukinnoissa, jotka muistuttavat valeakaasian (Robinia pseudoacacia) vastaavia.

Tieteellinen nimi Styphnolobium tulee muinaiskreikan sanoista styphno-, stryphno- ("hapan, supistava") ja lobion ("palko") viitaten tuoreiden palkojen makuun.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pagodipuiden suku sisältää seuraavat lajit:

Sektio Oresbios

Sektio Styphnolobium

  • Japaninpagodipuu (Styphnolobium japonicum (L.) Schott, synonyymi Sophora japonica): Kotoisin Itä-Aasiasta, mutta on yleinen koristekasvi Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Kasvia kasvatetaan pääasiassa valkoisten kukkiensa vuoksi; kukat ilmestyvät loppukesällä kauan sen jälkeen, kun suurin osa muista puista on jo lopettanut kukinnan. Japaninpagodipuu kasvaa suureksi, 10-20 metrin korkuiseksi leveäkasvuiseksi puuksi, joka tuottaa hienoa, tummanruskeaa puuainesta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pagodipuita käytetään laajalti koristekasveina, erityisesti bonsaina. "Rikollisen oppineen puu" eli Zuihuai oli Pekingin Jingshan Parkissa sijainnut historiallinen pagodipuu, johon Ming-dynastian viimeinen keisari Chongzhen hirttäytyi. Japaninpagodipuu (kiin.: ; pinyin: huái, aiemmin Sophora japonica) puolestaan on yksi viidestäkymmenestä perinteisen kiinalaisen lääketieteen käyttämästä yrtistä. Nimestään huolimatta japaninpagodipuuta kasvaa pääasiassa Kiinassa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Styphnolobium