Paalijärvi (Riihimäki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paalijärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta RiihimäkiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°40′58″N, 24°40′40″E
Järvinumero 21.025.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 94,3 m[1] tai 94 m[2]View and modify data on Wikidata
Pinta-ala 76,02 ha[1]View and modify data on Wikidata
Kartta
Paalijärvi

Paalijärvi on Riihimäellä sijaitseva Vantaanjoen vesistöön kuuluva järvi. Järvi on kooltaan 76 hehtaaria ja sen keskisyvyys on 1,6 m ja suurin syvyys 2,2 m.[3][4] Se on rehevä ja hieman hapan järvi, jonka vesi on tummanväristä ja runsasravinteista. Paalijärveen virtaa Välijoki viereisestä Vähäjärvestä ja sieltä alkaa myös Paalijoki, joka kulkee kohti Hyvinkäätä yhdistyen lopulta Vantaanjokeen.

Paalijärvi on luonnostaan rehevöitynyt.[4] Lähialueen ojitetuista soista kohdistuu järveen luontaista kuormitusta ja valuma-alueella harjoitettava maatalous kuormittaa järveä lisää, kun järveen pääsee rehevöitymistä edistävää fosforia.

Luontaisen rehevyytensä ja mataluutensa sekä ulkoisten ravinnekuormituksien ansiosta alueella on laaja ja monipuolinen vesikasvikasvusto.[4] Hallitsevat kasvilajit ovat ilmaversoiset ja kelluslehtiset lajit, kuten järviruoko. Muita järvellä esiintyviä kasvilajeja ovat muun muassa leveäosmankäämi, järvikaisla, uistinviita ja ulpukka. Etelärannalla on myös harvinainen hernesaraniitty, jossa hernesaran lisäksi kasvaa myös luhtarölliä, suo-orvokkia, rantavihvilää, silmäruohoa, valkoapilaa ja pikkulaukkua.[5] Muita rannalla tavattavia kasvilajeja ovat suoputki, luhtakuusio, purtojuuri ja punasänkiö. Alueella on myös metsäpuro, jonka itäpuolella on tehty avohakkuita. Puron varrella kasvaa harvinaista jänönsalaattia.

Paalijärvi on myös paikallisesti arvokas levähdys- ja ruokailupaikka linnuille.[4] Varsinkin länsi- ja pohjoisrannat sekä Paalijoen suisto ovat linnustoille tärkeitä alueita. Järven alueella esiintyviin lintulajeihin kuuluvat muun muassa kalatiira, naurulokki, pikkulokki, nokikana, telkkä, sinisorsa ja tavi. Kalasto on järven pienen koon ja mataluuden vuoksi harvaa. Tästä huolimatta järvi kuitenkin soveltuu virkistyskalastukseen. Järven kalastoon kuuluvat muun muassa hauki, lahna, ruutana, karppi, särki ja ahven.

Paalijärven etelärannalla on uimaranta, jonka läheisyydessä on myös lintutorni ja laavu.[4][6] Järven ympärillä kiertää myös luontopolku. Järven rannan asukkaat ovat sopineet moottoriveneiden käyttökiellosta järvellä. Paalijärven eteläranta rauhoitettiin vuonna 2023 luonnonsuojelualueeksi osana Metso-suojeluohjelmaa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Järviwiki, Suomen ympäristökeskusView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, MaanmittauslaitosView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Riihimäki Kotikaupunki - Riihimäen kaupungin ympäristön tila 2017 (Arkistoitu – Internet Archive) (sivu 38), riihimaki.fi, viitattu 21.4.2020.
  4. a b c d e Paalijärvi (21.025.1.001) - Järviwiki järviwiki.fi, viitattu 23.5.2020
  5. Paalijärven eteläranta - Riihimäen kaupunki (Arkistoitu – Internet Archive), riihimäki.fi, viitattu 23.5.2020.
  6. Riihimäen kaupunki - Uimapaikat ja virkistysalueet (Arkistoitu – Internet Archive), riihimaki.fi, viitattu 21.4.2020.
  7. Luonnonsuojelualueet - Riihimäki, riihimaki.fi, viitattu 19.3.2024.