Paahde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsettelee kirjaa. Tästä kirjasta on myös tehty samanniminen elokuva.
Paahde
Holes
Alkuperäisteos
Kirjailija Louis Sachar
Kieli englanti
Genre nuortenkirjallisuus
Kustantaja Farrar Straus & Giroux Inc
Julkaistu 1998
Sivumäärä 239
ISBN 0-374-33265-7
Suomennos
Suomentaja Jaana Kapari
Kustantaja Otava
Julkaistu 2001
Sivumäärä 239
ISBN 951-1-18500-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Paahde (engl. Holes) on Louis Sacharin vuonna 1998 julkaistu nuortenromaani. Kirjan suomennoksen on tehnyt Jaana Kapari ja sen on kustantanut Otava vuonna 2001. Kirja sai muun muassa Newbery-mitalin vuonna 1999 ja National Book Awardin nuortenkirjailijoille vuonna 1998.

Vuonna 2003 Paahteesta ilmestyi Andrew Davisin ohjaama samanniminen elokuvasovitus.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jos kirjan lukee ajatuksella, se on kuin palapeli, joka ratkeaa vähitellen.

Kirja kertoo pojasta nimeltä Stanley Yelnats, jonka elämää varjostaa kirous. Kirouksen on aiheuttanut hänen isoisänsä isoisä, josta käytetään kirjassa nimitystä ”kelvoton-kurja-mätämuna-sikavaras-isoisoisoisä”. Kirouksen seurauksena sukulinja kirotusta henkilöstä alaspäin kohtaa jatkuvaa epäonnea. Esimerkiksi Stanleyn isoisän isä tienasi valtavan omaisuuden osakekaupoilla, mutta menetti koko omaisuutensa postivaunun ryöstössä.

Stanleyn päähän tippuvat taivaalta baseball-kengät, joiden hän uskoo tuovan ratkaisun hänen isänsä kokeiluun. Isä yrittää keksiä uusiokäyttöä lenkkitossuille. Stanleyn kulkiessa kotiin poliisi ajaa hänen ohitseen ja pidättää hänet epäiltynä kenkien varastamisesta. Kengät oli tarkoitus huutokaupata, sillä ne kuuluivat aiemmin Clyde Livingstonille, kuuluisalle baseball-pelaajalle. Tuomari pitää Stanleyn rikosta erityisen paheksuttavana, koska kengistä saatavilla rahoilla oli tarkoitus ostaa kodittomille ruokaa ja vaatteita.

Stanley saa valita, tuomitaanko hänet nuorisovankilaan vai Greenjärven leirille. Tuomion pituudeksi määrätään puolitoista vuotta. Stanley pitää leirille menoa hauskana ajatuksena, mutta aina ei käy niin kuin odottaisi. Leirillä häntä kohdellaan huonosti. Päivän tärkein tehtävä on aina kaivaa 1,5 metriä syvä ja leveä kuoppa lähistöllä sijaitsevaan kuivuneeseen järvenpohjaan. Leiri sijaitsee texasilaisella hiekka-aavikolla. Pian Stanleylle paljastuu, että kaivamisen perimmäisenä tarkoituksena on löytää Kate Barlow -nimisen rikollisen aavikolle hautaama aarre.

Vaikka Stanleyta kiusataan koulussa ja hänellä ei ole ystäviä, hän saa leirillä nopeasti uusia ystäviä. Zero vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tuntuu tietävän jotakin Stanleyn ”varkaudesta”. Kirjassa nivoutuvat yhteen aika ennen järven kuivumista ja nykyaika.

Pian Zero karkaa leiriltä ja Stanley lähtee etsimään häntä. Poikien matka muuttuu yhä jännittävämmäksi ja pian he huomaavat kuinka mennyt aika vaikuttaa nykypäivään. He löytävät kukkulan, jossa kasvaa sipuleita ja josta Stanleyn isoisän isä löysi aikanaan turvan jouduttuaan Kate Barlowin ryöstön kohteeksi. Kirjan lopussa Stanley ja Zero löytävät aarteen, jota he eivät joudu luovuttamaan rangaistusleirin pitäjille vaan saavat pitää sen, koska siinä lukee Stanley Yelnatsin nimi – nimi, joka on hänen suvussaan kulkenut isältä pojalle.[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Louis Sachar: Paahde. (Holes). Otava, 2001. ISBN 951-1-18500-4.

 

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.