Pong

Wikipedia
Ohjattu sivulta PONG
Loikkaa: valikkoon, hakuun
PONG
PONGin pystysuora kabinetti
PONGin pystysuora kabinetti
Kehittäjä Atari Inc.
Julkaisija Atari Inc.
Suunnittelija(t) Allan Alcorn[1]
Julkaisupäivä 1972
Lajityyppi urheilupeli, toimintapeli
Alusta kolikkopeli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
PONGissa oli kaksi suorakaiteen muotoista mailaa, joilla palloteltiin neliön muotoista palloa.

Pong (markkinoitu nimellä PONG) on yksi ensimmäisistä kaupallisista videopeleistä. Sen julkaisi Atari vuonna 1972.[2] Kyseessä on videonäytöllä pelattava pöytätenniksen tapainen kaksinpeli, jossa ruudun vasemmassa ja oikeassa laidassa ovat suorakaiteen muotoiset mailat, joilla kimmotellaan neliön muotoista "palloa". Peli saavutti suuren suosion, ja Atari myi kaikkiaan 19 000 Pong-peliautomaattia. Laite ei ollut kotikäyttöön tarkoitettu, vaan maksullinen peliautomaatti.

Pongin menestyksen seurauksena markkinoille tuli seuraavina vuosina kymmenittäin Pong-klooneja. Magnavox alkoi haastaa yrityksiä oikeuteen, sillä Magnavox oikeastaan omisti patentin "kotivideopeleihin"; yritys oli julkaissut pelikonsolinsa Odysseyn jo vuonna 1972. Atari yritti välttää oikeusjuttuja, ja maksoikin Magnavoxille pientä lisenssimaksua. Pongin suosion saattelema Atari ryhtyi kehittämään siitä kotiversiota. Pongin kotiversio julkaistiin vuonna 1975, ja siitä tuli Searsin kataloginselvennä myydyin kohde. Atarilla ei ollut resursseja markkinoida laitetta itse, joten se joutui turvautumaan Searsiinselvennä.[2]

Pelin suosion takia siitä julkaistiin lukuisia kopioyritelmiä.[2] Tämä johti videopelialan ensimmäiseen suurromahdukseen vuonna 1977, joka on kuitenkin tuntemattomampi kuin vuonna 1983 tapahtunut vastaava ilmiö. Tästäkin huolimatta, tapahtumaa pidetään ensimmäisen ja toisen konsolisukupolven rajaviivanalähde?.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shea, Cam: Al Alcorn Interview IGN. 10.3.2008. IGN Entertainment. Viitattu 9.8.2012. (englanniksi)
  2. a b c Classic Gaming: Pong ClassicGaming.com's Museum: Pong www.classicgaming.com. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.