PMPO

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PMPO on lyhenne englannin kielen sanoista Peak Momentary Performance Output, Peak Music Power Output, Pulse Maximum Power Output, Peak Momentary Power Output tai Peak Maximum Power Output, joka on suomeksi käännettynä ulostuleva hetkellinen huipputeho. Eri valmistajat käyttävät hieman eri nimityksiä, koska mittaustavatkin poikkeavat toisistaan. PMPO-lukemaa käytetään usein mainostuksessa keskimääräisen tehon sijasta, koska laitteen PMPO-teho on usein yli kymmenen kertaa suurempi kuin keskimääräinen teho. Leikkimielisesti sanotaankin, että PMPO on lyhenne sanoista Power for Marketing Purposes Only tai Pure Marketing Power Output eli pelkästään markkinointitarkoituksiin soveltuva teholukema, koska sen pääasiallinen tarkoitus on yleensä hämätä kuluttajia luulemaan, että vahvistimen antama teho on suurempi kuin todellisuudessa.

Äänentoistolaitteista vain harva kykenee toimimaan annetulla PMPO-teholla pitempään kuin muutaman millisekunnin rikkoontumatta, joten käytännön musiikinkuuntelun kannalta PMPO:lla ei ole merkitystä. Se, että muutamat laitteet kykenevät antamaan PMPO:n mukaisen tehon lyhytaikaisesti normaaliolosuhteissakin johtuu siitä, että mittaustavat vaihtelevat hyvin paljon. PMPO:n mittausmenetelmille ei ole olemassa mitään standardeja ja kukin laitevalmistaja määrittelee omat mittaustavat. Esimerkiksi mittausaika vaikuttaa huomattavasti saatavaan tulokseen. Kun mittausaikaa lyhennetään, saatava teho kasvaa, koska laite ei ehdi ylikuumentua ja vahvistimissa kondensaattoreiden varaus ei ehdi merkittävästi laskea, jolloin useiden laitteiden heikoin lenkki eli alimitoitettu muuntaja ei ehdi rajoittamaan saatavaa tehoa. Tällöin on mahdollista, että vahvistimen antama teho ylittää hetkellisesti laitteen verkosta tai paristoilta ottaman tehon. Muita yleisiä tapoja mittaustulosten paranteluun ovat jäähdyttäminen ja vahvistimen käyttö tavallista pienemmällä kuormaimpedanssilla, jolloin ohmin lain mukaisesti kuormaan saadaan suurempi teho samalla jännitteellä. Jäähdytys pienentää laitteen metalliosien resistanssia, jolloin virta pääsee kulkemaan paremmin, eikä ylikuumeneminenkaan tapahdu yhtä nopeasti kuin normaalikäytössä. Toisinaan mittauksia ei edes vaivauduta tekemään, vaan PMPO-arvoksi määritellään mainosten laatijoiden mielestä laitteen ulkonäköön ja kokoon sopiva lukema.

Keskimääräisen tehon ja PMPO -tehon vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fujitsu-Siemens "120W" Pc-kaiuttimet: 3 W RMS, 120 W PMPO
  • Teac PM-100 3D surround -kaiuttimet: 16 W RMS, 180 W PMPO
  • Kinyo "200 W" PC -kaiuttimet: 3 W RMS, 200 W PMPO
  • Philips Fun Power Plus MMS-102 PC -kaiuttimet: 10 W RMS, 120 W PMPO (Philipsin datalehdet mainitsevat vain RMS-arvon, PMPO arvo on jälleenmyyjien ilmoittama.)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.