Pöytäjääkiekko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stigan valmistama pöytäjääkiekkopeli.
Pöytäjääkiekon pelaaja
Pöytäjääkiekon pelaajia

Pöytäjääkiekko on jääkiekkoon perustuva pöytäpeli. Peli koostuu jääkiekkokaukalon pienoismallista, jolla kaksi pelaajaa liikuttaa kumpikin kuutta pelaajaa pöydän alla kulkevien tikkujen avulla. Kiekkokaukaloita on useita erilaisia, mutta lajin kansainvälisen katto-organisaation, ITHF:n, peleissä käytetään ruotsalaisen Stigan valmistamaa mallia. Pöytäjääkiekossa yksi ottelu kestää viisi minuuttia, ja jokaisessa turnauksessa yksittäinen kilpailija pelaa kymmeniä otteluita.

Vuonna 1992 perustettu Suomen pöytäjääkiekkoliitto (SPJKL) järjestää lajin kansallisia turnauksia, lähettää kansallisen rankingin perusteella maajoukkueen MM-kisoihin, ja pitää yhteyttä tiedotusvälineisiin, sponsoreihin ja muiden maiden lajijärjestöihin. Vuodessa SPJKL järjestää seitsemän kansallista ranking-turnausta, mukaan lukien pöytäjääkiekon SM-kisat, ympäri Suomea.

MM-kisat järjestetään joka toinen vuosi. Vuoden 2009 pöytäjääkiekon MM-kisoissa Unkarissa kilpaili edustajia 16 maasta. Kisoissa Suomi saavutti sekä avoimen, että juniorien sarjan maailmanmestaruuden.

Vuoden 2011 MM-kilpailut järjestettiin Suomessa kesäkuussa, jossa Roni Nuttusen (2007-2011) valtakausi päättyi finaalitappioon Venäläiselle Oleg Dmitrichenkolle. Avoimen joukkuemestaruus meni Venäjälle, kun päihittivät Suomen finaalissa ylivoimaisesti. Juniorien maailmanmestaruus puolestaan meni kolmoisvoiton ottaneelle Venäjälle, kun ykkös- ja kakkossijan valtasivat "Pietarin paholaiset" järjestyksessään Maxim Borisov ja Oleg Dmitrichenko. Kolmanneksi sijoittui Pavel Goroditskiy. Paras suomalainen oli Teemu Koskela (5.), joka putosi niukasti puolivälierissä tšekkiläiselle Patrik Petr:lle. Muut suomalaispelaajat olivat Petrus Miettinen (6.), Antti Suojanen (11.) ja Jan Pelkonen (12.). Juniorien joukkuekisassa Suomi otti hopeaa, kun hävisivät niin ikään finaalissa Venäjälle. Naisten sarjassa Maria Yalbacheva Venäjältä voitti, virolainen Mary Saveljeva oli toinen ja Minerva Martiskainen Suomesta otti pronssia. Muut suomalaiset naisten sarjassa pelanneet olivat Maria Leivo (6.), Netta Jousi (10.) ja Anu Lehtinen (16.) Naisten joukkuekisassa Suomi otti kultaa voittaen Venäjän. Veteraanien sarjassa Janne Kokko hävisi niin ikään venäläiselle Dmitriy Petroville. Muut suomalaiset veteraanisarjassa pelanneet olivat Jari Sahlgren (5.), Petteri Sevon (8.) ja Jari Eskelinen (21.). Veteraanien joukkuekisassa Suomi oli 3., kun Venäjä valloitti kullan Ruotsin ollessa hopealla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.