Pöyrysjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pöyrysjärvi
Valtiot Suomi
Paikkakunta Myrskylä, Orimattila
Koordinaatit 60°42′54″N, 25°50′06″E
Järvinumero 16.005.1.006View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 61,3 m [1]
Pinta-ala 0,02 km²
Kartta
Pöyrysjärvi

Pöyrysjärvi on järvi Myrskylän ja Orimattilan rajalla. Järven ympärillä oleva neva Pöyryssuo luokitellaan Päijät-Hämeen maakunnassa arvokkaaksi luontokohteeksi. Orimattilan kaupunki lisäksi luokittelee Pöyryssuon sen keskellä olevan Pöyrysjärven lisäksi opetuksen kannalta tärkeäksi kohteeksi suotyyppien ja suoeläimistön suojelualueena.[2] Nevan pinta-ala Pöyrysjärven ympärillä on 30 ha.

Pöyrysjärvi suurelta osaltaan kuuluu Myrskylän Kylmäsuon puoleiselle alueelle kunnanrajaa. Siitä vain pieni osa luoteisrannasta kuuluu Orimattilan Pakaan kylään.

Alue on ympäröivien entisten maatilojen, nykyään myös asuinkiinteistönä ja lomakiinteistöinä Orimattilassa ja Myrskylässä käytettävien kiinteistöjen yhteisvesialuetta ja -vesijättöaluetta, jolle määriteltiin miltei 80 omistavaa kiinteistöä 2000-luvulla vanhojen asiakirjojen perusteella.

Pöyrysjärven rannat ovat suota ja asumattomat. Järven eteläpuolisessa metsässä Orimattilan puolella kunnanrajaa on metsästysseuran metsästysmaja, jossa on sauna. Metsästysmajaa käytetään myös Etelä-Suomen sotilasläänin suurten sotaharjoitusten tukeutumiskohtana. Metsä on aikaisemmin kuulunut Hilsdalin kartanoon, mutta nykyään se kuuluu metsästysseuralle.

Pöyrysjärvi kuuluu Myrskylänjoen valuma-alueeseen. Saman valuma-alueen muista järviä Myrskylässä ovat Isojärvi, Vähäjärvi, Muttilanjärvi, Siippo, Sopajärvi, Kirkkojärvi ja Sulkavanjärvi. Orimattilan kaupungin ympäristötoimi on mitannut veden laadun 2001, 2006 ja 2011.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://kansalaisen.karttapaikka.fi
  2. Orimattilan kaupunki: Orimattilan luontokohteita (Arkistoitu – Internet Archive), luettu 12.7.2007


Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.