Päivä (viikkolehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivän etusivu 17. elokuuta 1909.

Päivä. Viikkolehti suomalaista kulttuuria varten oli Helsingissä vuosina 1907–1911 ilmestynyt aikakauslehti. Lehti yhdisti pääkaupungin vasemmistonuorsuomalaisia ja aktivisteja ajamaan suomalaisen kulttuurin asiaa "ilman hedelmätöntä kansallisuus- ja kielikiihkoa". Venäjänpoliittisissa kannanotoissaan Päivä edusti ehdotonta perustuslaillisuutta. Lehti ilmoitti asettuvansa tieteiden, taiteiden ja "yleensä kaiken henkisen työn" palvelukseen. Lehden päätoimittaja oli Herman Stenberg.

Päivän ensimmäinen numero ilmestyi Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10. lokakuuta. Numerossa julkaistiin Eino Leinon artikkeli "Aleksis Kivi ja Päivä", jossa hän esitti tunnetun "kulttuurisuomalaisuuden" ohjelmajulistuksensa. Päivä sai kirjoittajikseen tunnettuja nimiä. Leinon lisäksi sen avustajakuntaan kuuluivat mm. Ernst Lampén, Robert Kajanus, L. Onerva, Aarni Kouta, Wilhelm Bolin, Georg Schauman ja Joel Lehtonen.

Päivän toimitus ja sen ympärille syntynyt Päivän klubi kokoontuivat Erottajalla sijainneessa Pirtin näyttelyhuoneistossa. Pirtin rakennuksen, joka sittemmin purettiin, oli piirtänyt Eliel Saarinen.