Pääsiäissunnuntain isku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääsiäissunnuntain isku
Osa Tyynenmeren sotaa toisessa maailmansodassa
Brittiläiset risteilijät HMS Dorsetshire ja HMS Cornwall japanilaisten hyökkäyksen kohteena ja pahasti vaurioituneina 5. huhtikuuta 1942.
Brittiläiset risteilijät HMS Dorsetshire ja HMS Cornwall japanilaisten hyökkäyksen kohteena ja pahasti vaurioituneina 5. huhtikuuta 1942.
Päivämäärä:

5. ja 9. huhtikuuta 1942

Paikka:

Intian valtameri ja Ceylon

Lopputulos:

Japanilaiset vahingoittivat brittien itäistä laivastoa

Osapuolet

 Yhdistynyt kuningaskunta

 Japanin keisarikunta

Komentajat

Yhdistynyt kuningaskunta James Somerville

Chuichi Nagumo

Pääsiäissuntuntain isku (tai Ceylonin taistelu) oli toisessa maailmansodassa keisarillisen Japanin laivaston tekemä isku brittiläisten itäistä laivastoa vastaan Ceylonilla. Japanin vallattua Singaporen ja upotettua HMS Prince of Walesin ja HMS Repulsen britit evakuoivat laivastonsa Malediiveille Addun atollille ja Ceylonille. Japanilaisten hyökkäys alkoi 5. huhtikuuta pääsiäissunnuntaina, jolloin japanilaisten lentokoneet nousivat ilmaan viideltä lentotukialukselta. Japanilaiset koneet hyökkäsivät Colomboon ja upottivat aseistetun kauppalaivan HMS Hectorin ja vanhentuneen hävittäjän HMS Tenedosin kaupungin satamaan. Myöhemmin japanilaiset upottivat Ceylonin edustalla partioivat raskaat risteilijät HMS Dorsetshiren ja HMS Cornwallin. Iskussa menehtyi 424 brittiläistä merimiestä ja 27 Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lentokonetta tuhoutui. Japanilaiset menettivät ainoastaan viisi lentokonetta.

9. huhtikuuta japanilaiset hyökkäsivät Trincomaleen satamaan upottaen lentotukialus HMS Hermesin, hävittäjä HMAS Vampiren ja korvetin HMS Hollyhockin. Japanilaiset eivät kuitenkaan onnistuneet upottamaan nopeita lentotukialuksia HMS Indomitablea ja HMS Formidablea, jotka säästyivät hyökkäyksiltä. Iskussa menehtyi 700 ihmistä, joista 307 HMS Hermeksellä ja RAF menetti kahdeksan Hawker Hurricanea ja yhden Fairey Fulmaria. Japanilaiset menettivät ainoastaan viisi syöksypommittajaa ja kuusi muuta lentokonetta, joista yksi törmäsi polttoainetankkeihin. Iskun seurauksena brittien laivasto vetäytyi Malediiveilta Brittiläiseen Itä-Afrikkaan Kilindiniin lähelle Mombasaa. Laivaston selviytyminen esti japanilaisia tekemästä maihinnousua Ceylonille.