Pámisos (Messenia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pámisos
Πάμισος
Pámisos-jokea vuonna 1912.
Pámisos-jokea vuonna 1912.
Alkulähde Ágios Flóros, Kalamáta, Messenia, Peloponnesos
37°10′09″N, 22°01′30″E
Laskupaikka Messenianlahti, Messíni/Kalamáta, Messenia, Peloponnesos
37°01′13″N, 22°01′12″E
Maat Kreikka
Pituus päähaara 22 km

Pámisos (kreik. Πάμισος), antiikin Pamisos (m.kreik. Πάμισος, lat. Pamisus),[1][2] on joki Messeniassa Peloponnesoksen niemimaalla Kreikassa. Se on Messenian suurin joki ja sen päähaaran pituus on noin 22 kilometriä.[3][4] Joki saa alkunsa Lýkaio-vuoren suunnasta ja se laskee Messenianlahteen lähellä Messínin kaupunkia.

Antiikin aikana nimellä Pamisos viitattiin vain joen alajuoksun osuuteen. Yläjuoksulla päähaara tunnettiin nimellä Balyra (Βαλύρα). Se sai vetensä kahdesta haarasta nimiltään Elektra (Ἠλέκτρα, Ēlektra) ja Koios (Κοῖος). Lähellä Ithome-vuorta (nyk. Ithómi) Balyra sai lisää vettä Leukasia (Λευκασία) ja Amfitos (Ἄμφιτος) -joista. Nykyisin Balyra-haara on tunnettu yläjuoksullaan nimellä Vasilikós ja alajuoksullaan (tai joskus koko matkallaan) nimellä Mavrozoúmaina. Varsinaisen Pamisoksen katsottiin antiikin aikana olleen se haara, jonka lähteet ovat nykyisessä Ágios Flóroksen kylässä.[2]

Antiikin aikana Pamisosta palvottiin jumalana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, William: ”Pamisus”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Smith, William: ”Messenia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  3. a b Πάμισος ή Παμισός (Μεσσηνία) Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Viitattu 4.10.2021.
  4. Πάμε Βόλτα: Στον Πάμισο, το μεγαλύτερο ποτάμι της Μεσσηνίας Messinia Live. 11.6.2020. Viitattu 4.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]