P'isaq

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Písac tai Pisac (hispanisoidut kirjoitusasut) tai P'isaq (ketšuaNothoprocta, joskus myös P'isaqa)[1] on perulainen kylä inkojen Pyhässä laaksossa. Se sijaitsee Willkanuta-joen varrella. Kylä on tunnettu markkinoistaan, joita järjestetään joka sunnuntai, tiistai ja torstai. Markkinat houkuttelee paikalle runsaasti turisteja myös Cuscosta.[2]

Markkinoitakin merkittävämpi kohde oli suuri korallipuu, joka seisoi vuosisatoja P'isaqin keskusaukiolla, kunnes ukkosmyrsky tuhosi puun vuonna 2013.[2] Myös Wankan (Huanca) pyhäkkö sijaitsee lähellä kylää. Nykyään pyhiinvaeltajilla on tapana matkustaa Wankaan aina syyskuussa.

Parhaiten alue on ehkä tunnettu sen inka-raunioista (Inca Písac), jotka sijaitsevat huipulla, aivan laakson sisäänkäynnin luona. Rauniot on jaettu neljään ryhmään: P'isaqa, Inti Watana, Qalla Q'asa ja Kinchiraqay. Inti Watana käsittää aurinkotemppelin, kylpytiloja, alttareita, suihkulähteitä, seremoniapaikkoja ja inti watanan, auringolle (Inti) pyhitetyn kiven. Kiven muodosta voi päätellä sen olleen jonkinlainen aurinkokello tai vuodenaikakalenteri.[3] Qalla Q'asasta puolestaan löytyy inkojen vanha sitadelli, joka on rakennettu korkealle vuorenrinteelle ja sieltä on hyvät näkymät laaksoon, mikä teki siitä oivallisen linnoituksen.

Inkat rakensivat maanviljelyyn tarkoitettuja penkereitä jyrkille rinteille, ja osa pengerviljelmistä on edelleen paikallisten asukkaiden käytössä. Pengerrykset on rakennettu kaivamalla käsin alempaa maastosta rikasta maaperää ja tuomalla sitä ylemmäs vuorenrinteille. Seinät on tuettu taidokkaasti kivimuurauksella. Pengerviljelmät mahdollistivat ruuan ylituotannon, mikä ei muuten olisi ollut mahdollista yli kolmen kilometrin korkeudessa.[4]

Sotilaallisten, uskonnollisten ja maatalouden rakenteiden vuoksi oli P'isaqilla ainakin kolme eri käyttötarkoitusta. Tutkijat uskovat, että P'isaqista puolustettiin Pyhän laakson eteläistä sisäänkäyntiä, kun taas Choquequirao valvoi läntistä puolta, ja linnoitus Ollantaytambossa puolusti pohjoista sisäänkäyntiä. Inca Písac myös kontrolloi reittiä, joka yhdisti Inkavaltakunnan sademetsän rajan kanssa.

On epäselvää, milloin Inca Písac on rakennettu. Koska se ei tiettävästi ole ollut inkoja edeltävien sivilisaatioiden asuttama, on se todennäköisesti rakennettu aikaisintaan vuonna 1440.

Francisco Pizarro ja espanjalaiset valloittajat tuhosivat Inca Písacin 1530-luvun alussa. Moderni Písacin kaupunki on perustettu laaksoon varakuningas Toledon aikana 1570-luvulla.

  1. Teofilo Laime Ajacopa, Diccionario Bilingüe Iskay simipi yuyayk'ancha, La Paz, 2007 (Quechua-Spanish dictionary)
  2. a b Pisac Market and ruins andeantravelweb.com. Arkistoitu 10.3.2006. Viitattu 21.3.2006.
  3. Elorrieta Salazar, Fernando E. & Elorrieta Salazar, Edgar (2005) Cusco and the Sacred Valley of the Incas, pages 69-75, ISBN 978-603-45-0911-5
  4. Readers Digest: "Mysteries of the Ancient Americas: The New World before Columbus"

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]