Ovi (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ovi (Vanha luostarinsali)
Nimi Ovi (Vanha luostarinsali)
Tekijä Helene Schjerfbeck
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 40,50 cm
Leveys 32,50 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Ovi (Vanha luostarinsali) on suomalaisen taidemaalari Helene Schjerfbeckin (1862–1946) öljyvärimaalaus kankaalle vuodelta 1884. Tämä kooltaan 40×32,5 cm oleva maalaus ostettiin Ateneumin taidemuseoon vuonna 1965.

Ovi-maalauksessa maalauksen pääaihe on kappelin ovi ja sen ovenraoista virtaava valo. Helene Schjerfbeck käytti maalauksessa harmaan ja ruskean erilaisia sävyjä siten, että hän pyrki nostamaan juuri oven valoalueineen esille. Hän katkaisi maalauksen, muutoin kohteen perspektiiviä ilmaisevia tekijöitä, näkyvillä pyörteisillä siveltimenjäljillä. Nämä näkyvät etenkin lattiaviivojen katkaisuissa. Tämä on kolmiulotteisuuden kyseenalaistamista, jota pidetään tuolloin 22-vuotiaalta Helene Schjerfbeckiltä aikaansa edellä olevana ratkaisuna.

Maalauksen viitekehystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi maalattiin Ranskan Bretagnen Pont-Avenissa Trématon-kappelissa. Schjerfbeck oli opiskellut Pariisissa naisille tarkoitetuissa yksityisissä taideakatemioissa. Hän oli liittynyt tuolloin vuosina 1881 ja 1883–1884 myös osaksi Bretagnen taiteilijasiirtokuntia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leena Ahtola-Moorhouse: Helene Schjerfbeck: Ovi. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.39.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Ovi (Vanha luostarinsali). [1]