Outliner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäsennin eli outliner on erillinen sovellusohjelma tai tekstieditorin tai tekstinkäsittelyohjelman osa, jonka avulla suuri tekstimäärä voidaan organisoida hierarkkisesti eri otsikoiden alle.

Jäsennin mahdollistaa siirtymisen nopeasti eri kohtiin tekstiä, osien siirtämisen paikasta toiseen eri hierarkiatasojen välillä, ja alempien tasojen piilottamisen näkyvistä (engl. fold, collapse). Osa mahdollistaa myös tiedon organisoinnin ja haun.

Jotkin jäsentimet toimivat kuten muutkin tekstinkäsittelyohjelmat tai tekstieditorit: varsinainen tekstisisältö kirjoitetaan otsikoiden väliin. Toiset jäsentimet puolestaan jakavat käyttöliittymän erilliseen hierarkianäkymään ja tekstieditoriin.

Jäsentimien sovelluksia ovat muun muassa dokumentointi, projektinhallinta, suunnittelu, ideoiden kerääminen, muistiinpanojen tekeminen ja henkilökohtainen tiedonhallinta. Käsitekarttaohjelmistot ja wikit ovat saman alueen ohjelmistoja.

Tunnettu kaupallinen jäsennin on Mac OS X:n OmniOutliner, jota on myös myyty Mac OS X:n mukana. Avoimen lähdekoodin jäsentimiä ovat mm. Treeline ja Emacsin osana toimiva Org-mode.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.