Oulaisten ammattiopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koulutuskeskus JEDU, Oulaisten toimipiste on Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisten kaupungissa sijaitseva toisen asteen ammatillista koulutusta järjestävä oppilaitos. Se on osa JEDUa eli Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymää. Koulutuskeskus JEDU Oulainen on palvelualoilla toimiva yli 600 opiskelijan oppilaitos.

Toimipisteessä on kolme yksikköä: sosiaali- ja terveysala, liiketalous ja tieto- ja viestintätekniikka sekä ravitsemis- ja puhdistusala. Sosiaali- ja terveysalan yksikössä voi opiskella lähihoitajaksi. Liiketalousyksikössä voi opiskella merkonomiksi ja ohjelmistokehittäjäksi tai IT-tukihenkilöksi. Ravitsemis- ja puhdistusalan yksikössä voi opiskella kodinhuoltajaksi, kokiksi ja tarjoilijaksi. Ammattilukiossa voi suorittaa joko kaksois- tai kolmoistutkinnon. Lukio-opinnot suoritetaan Oulaisten lukiossa. Ammatillinen perustutkinto voi olla ohjelmistokehittäjän tai IT-tukihenkilön, merkonomin, lähihoitajan, kokin, tarjoilijan tai kodinhuoltajan tutkinto. Opintotarjonta on suunnattu sekä nuorille että aikuisille.

Oulaisissa järjestetään edellä mainittujen perustutkintojen lisäksi myös ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joissa hankitaan syvällisempää oman alan osaamista. Lisäksi voit opiskella yksittäisiä tutkinnon osia, joista saa osatutkintotodistuksen. Tutkinnon osat tarjoavat hyvän mahdollisuuden hankkia täydennyskoulutusta joko omalta tai toiselta alalta. Tutkinnon osien laajuudet vaihtelevat 5-80 osaamispisteen välillä. Niitä voit opiskella perustutkinnoissa, ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa.

Aikuisille koulutusta ja oppisopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutuskeskus JEDU Oulainen järjestää aikuisille ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja kaikissa koulutusyksiköissä. Lisäksi järjestetään lisä- ja täydennyskoulutusta ja lyhytkoulutuksia. Oppisopimuskoulutus on mahdollista kaikissa tutkinnoissa ja myös yksittäisissä tutkinnon osissa. Oppisopimusopiskelijalla pitää olla alan työpaikka, osaava työpaikkaohjaaja ja työaika vähintään keskimäärin 25 tuntia viikossa, sekä alan TES:n mukainen palkkaus.

Myös oppisopimuskoulutuksessa laaditaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen osaamisenkehittämissuunnitelma, jossa määritellään mm. käytännön työpaikalla järjestettävän koulutuksen ja oppilaitoksessa järjestettävän koulutuksen määrät.

Tutkinnon osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkinnon osia voi opiskella kaikissa yksiköissä ja kaikilla koulutusaloilla.

Myös tutkinnon osia voi opiskella monimuotoisesti kuten tutkintoja. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Tutkinnon osan suorittamiseksi opiskelija tulee työskennellä käytännön työtehtävissä työpaikalla tai oppilaitoksella ja antaa näyttö osaamisestaan.

Kansainvälinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppilaitoksella on pitkät perinteet opiskelijoiden ulkomaisessa työssäoppimisessa, mm. Pohjois-Amerikassa, monissa Euroopan maissa ja Virossa, jossa sosiaali- ja terveysalan yksikön opiskelijat ovat vuosittain työssäoppimassa vanhainkodissa. Oppilaitos ja EU-projektit tukevat ulkomailla tapahtuvaa työssäoppimista. Nordplus Junior -projekti Tanskassa sijaitsevan Ikast Handelsskolen kanssa on pitkään toiminut pohjoismaisena vaihto-ohjelmana. Tässä vaihdossa opettajat ja opiskelijat pääsevät tutustumaan toisen Pohjoismaan kouluoloihin ja työskentelytapoihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulaisten ammatillisissa oppilaitoksissa on annettu opetusta yli 40 vuotta. Opetus Oulaisissa aloitettiin vuonna 1965 Oulaisten kauppaoppilaitoksessa, myöhemmin mukaan tulivat talouskoulu 1967 ja terveydenhuolto-oppilaitos 1991.

Nykyisellään oppilaitoksen toiminta on jakaantunut kolmeen eri yksikköön, jotka ovat eri osoitteissa, mutta kaikki lähellä Oulaisten keskustaa. Yksiköitä pyritäänkin puhuttelemaan nykyään osoitteiden kautta.

  • Kosteenkatu (liiketalous, ent. lita)
  • Kuntotie (sosiaali- ja terveysala, ent. sote)
  • Oulaistenkatu (ravitsemus ja puhdistus, ent. rapu)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]