Othello (lautapeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Othello
Othello-lauta ja nappuloita
Othello-lauta ja nappuloita
Pelaajia 2
Pelin kesto noin 30 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus korkea
Satunnaisuus ei lainkaan

BoardGameGeek

Othello on lautapeli, jota pelataan 8 x 8 ‑ruutuisella laudalla asettelemalla ja kääntämällä kaksipuolisia, kiekkomaisia nappuloita, joiden toinen puoli on musta ja toinen puoli valkoinen. Sen keksi kaksi englantilaista, Lewis Waterman ja John W. Mollet, noin 1880-luvulla. Pelin tarkoituksena on saavuttaa enemmistö oman värin nappuloita pelin lopussa. Peli muistuttaa vahvasti Reversiä, muttei kuitenkaan ole täysin sama. Othello on kehitetty Reversin pohjalta.

Othellon pelaamisesta järjestään sekä SM- että MM-kisoja. Othellon SM-kisoja on viime vuosina järjestetty Helsingin Shakkikodissa. SM-kisojen parhailla on mahdollisuus osallistua MM-kisoihin.

Pelistä on julkaistu myös matkaversioita.

Pelisäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa asetetaan neljä nappulaa laudan keskelle siten, että vierekkäisistä nappuloista on eri värinen puoli ylöspäin. Mustalla pelaava aloittaa.

Pelaajan on vuorollaan asetettava yksi nappula tyhjään ruutuun oma väri ylöspäin siten, että uusi nappula "rajaa" yhden tai useamman vastustajan värisen nappulan oman väristen nappuloiden väliin suoraan tai viistoon. Näin "vallatut" nappulat käännetään toisin päin ja vuoro siirtyy toiselle pelaajalle.

Samalla vuorolla voi tehdä korkeintaan yhden siirron. Samalla siirrolla voi vallata nappuloita kaikkiin käytettävissä oleviin suuntiin. Kaikki tällöin rajatut vastustajan nappulat on käännettävä.

Mikäli siirto aiheuttaa omien nappuloiden rajautumisen vastustajan nappuloiden väliin, näin syntynyttä rajausta ei käännetä vastustajan väriseksi.

Mikäli pelaaja ei voi tehdä sellaista siirtoa, joka oikeuttaa kääntämään nappuloita, hänen vuoronsa jää väliin.

Kun kaikissa ruuduissa on nappula tai kumpikaan pelaaja ei voi enää asettaa yhteenkään vapaaseen ruutuun nappulaa, on se pelaaja voittanut, jonka värisiä nappuloita laudalla on eniten; myös tasapeli on mahdollinen.

Tietokoneohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään othello-tietokoneohjelmat ovat tasoltaan ihmisiä vahvempia. Yksi menestyneimmistä on WZebra. Logistello on voittanut useita othello-ohjelmien kisoja. Sen tekijä Michael Buro on koulutukseltaan tilastomatemaatikko. Logistellon ja käytännössä kaikkien muidenkin vahvojen othello-ohjelmien evaluointifunktio perustuu rivien ja nurkka-alueiden muodostamiin 8–10 ruudun alueisiin ja niistä tunnistettaviin asetelmiin (engl. patterns).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Othello (lautapeli).
Tämä lautapeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.